BEVER – Meimaand zet kamerkapellen in de kijker

C21

BEVER – Meimaand zet kamerkapellen in de kijker

Burght___1_
BEVER – Meimaand zet kamerkapellen in de kijker - Werner Godfroid
 
Burght_1
St-Martinus in Burght - © Deschuyffeleer
 
Burght___4_
St-Martinus in Burght - © Deschuyffeleer
 
Burght___5_
St-Martinus in Burght - © Deschuyffeleer
 
Commijn_1
O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Commijn - © Deschuyffeleer
 
Romont_1
St-Cornelius in Romont - © Deschuyffeleer
 

Nu door toedoen van pastoor Andy Penne de kapelletjes tijdens de meimaand met bidbijeenkomsten en misvieringen opnieuw in de kijker worden gezet leidt dit alvast ook tot een herwaardering van de aangedane kamerkapellen. Zo mochten alvast de kapellen toegewijd aan O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Commijn, aan St-Martinus in Burght en aan St-Cornelius in Romont de afgelopen donderdagavonden flink wat belangstelling laten optekenen. Als geen ander inwoner van de gemeente kent streekgids Werner Godfroid de meest merkwaardige weetjes die met de drie kapellen verbonden zijn.

Burght
De in 1974 geklasseerde en in de jaren tachtig prachtig, stijl- en smaakvol gerestaureerde grote kamerkapel van Burght, toegewijd aan St-Martinus, is eigendom van de gemeente. De kapel wordt bijzonder fraai onderhouden door de buurtbewoners. Ze is omringd door heesters en bomen en naast de ingang zorgen vlijtige liesjes voor een fraaie schakering van kleuren. Het bouwjaar zou teruggaan tot 1760, het jaartal dat overigens mede met ‘Sancte Martinus ora pro nobis’ of ‘St-Martinus, bid voor ons’ staat gebeiteld boven de dubbele ingangsdeur in de prachtige arduinen omlijsting.
 
“De bouw van de Lourdesgrot met de beeltenis van Onze Lieve Vrouw in de abside in 1895 is dan weer toe te schrijven aan pastoor Ceuppens. Het beeld van Bernadette Soubious werd er later bijgezet”, doet onze gids het verhaal. “Merkwaardig is ook de klokkentoren met een klok waarin de naam van twee gehuchtbewoners en het jaartal 1830 gegriffeld zijn. Het gaat om Martin en Marie-Catherine Van Kerken”. Aan een zijmuur is een gipsen beeld te zien van de parochieheilige Martinus. Dit is een kopie van het originele polychrome beeld dat elders veilig wordt bewaard.
 
“Indertijd bestond er ook een ommegang of bedeweg die de gelovigen, vertrekkend van aan de kapel al biddend volgden om St-Martinus de genezing van bepaalde besmettelijke ziekten zoals de pest te vragen”, weet Werner Godfroid nog te vertellen. “En de wijkbewoners hielden er ook een eigenaardige gewoonte op na bij een overlijden van een familielid. Zo nodigden zij drie dagen voor de begrafenis en drie opeenvolgende zondagen na de begrafenis de buren en de familie uit naar de kapel te komen. Om 14u45 werd er dan steevast het klokje geluid en om 15u bad de persoon die geluid had dan de rozenkrans en ‘De Profundis’ voor de zielerust van de overledene”.
 
“Wel bijzonder jammer is het indertijd verdwijnen van een schat aan kerkelijk kunstpatrimonium van de kapel”, betreurt de streekgids ten zeerste. “Het gaat hier om vaandels, klederdrachten en andere kostbaarheden”.
 
De restauratie van de kapel in de jaren tachtig kostte 1.168.200 BF, waarvan 168.200 BF gedragen werd door de gemeente. Het overig gedeelte werd gesubsidieerd door de provincie en door Monumenten en Landschappen. De binnenafwerking dan weer werd uitgevoerd door E. H. kapelaan Pornel, de toenmalige servitor in de St-Martinusparochie in het centrum, in samenwerking met de families Robert Vanderpypen en André Foubert.
 
Romont
De kamerkapel van Romont, toegewijd aan de H. Cornelius, als beschermheilige onder meer tegen kinderstuipen en epilepsie en van het hoornvee , heeft als bouwjaar 1870 en is momenteel eigendom van de familie Leroy-Vandenabeele. De kapel, gelegen op 74 cm boven de zeespiegel, is meteen het tweede hoogste punt van de gemeente. Zij werd in 1989 gerestaureerd door buurtbewoners en ingehuldigd door de toenmalige Poolse dorpsherder Czeslaw Wieckowsky. Ook hier wordt bij het overlijden van een buurtbewoner nog telkens geluid met het bronzen klokje afkomstig van een hoeve in Bloemendaal.
 
Commijn
En ook de kamerkapel van Commijn, toegewijd dan weer aan Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen en in de volksmond ook wel eens de Segerskapel genoemd genoot mee van de meibelangstelling. Daartoe kreeg ook zij door toedoen van de parochieploeg, het gemeentebestuur en de buurtbewoners een grondige facelift.
 
Meer info over het cultureel-historisch erfgoed in Bever bij streekgids Werner Godfroid (0475/36 22 18 of werner.godfroid@telenet.be )
 
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mei 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief