BEVER – Basisschool Ak’Cent op uitwisselingsbezoek in Guinee

C21

BEVER – Basisschool Ak’Cent op uitwisselingsbezoek in Guinee

1_met_ak_cent_naar_guinee__2_
BEVER – Basisschool Ak’Cent op uitwisselingsbezoek in Guinee - © Deschuyffeleer
 
2_met_ak_cent_naar_guinee__6_
BEVER – Basisschool Ak’Cent op uitwisselingsbezoek in Guinee - © Deschuyffeleer
 
Met_ak_cent_naar_guinee__3_
BEVER – Basisschool Ak’Cent op uitwisselingsbezoek in Guinee - © Deschuyffeleer
 
Met_ak_cent_naar_guinee__4_
BEVER – Basisschool Ak’Cent op uitwisselingsbezoek in Guinee - © Deschuyffeleer
 
Met_ak_cent_naar_guinee__5_
BEVER – Basisschool Ak’Cent op uitwisselingsbezoek in Guinee - © Deschuyffeleer
 
X_met_ak_cent_naar_guinee__1_
BEVER – Basisschool Ak’Cent op uitwisselingsbezoek in Guinee - © Deschuyffeleer
 

Morgen donderdag vertrekt er op Zaventem een Airbus 330 met bestemming Conakry in Guinee. Vijf van de 292 zitplaatsen zijn voorbehouden voor evenveel dappere Beverse leraressen en tevens leden van de vzw KIK (Kids in Kindia). Hun bestemming is 'Le Dauphin', een basisschool gelegen in een buitenwijk van Kindia waar zij voor de eerste keer op uitwisselingsbezoek gaan. Vrijdag in de namiddag, na ook nog een vijf uur durend parcours doorheen het hobbelig hinterland, zullen Martien Frisch, Myriam Poelaert, Veronique Vanopdenbosch, Elke Gijselinck en Marijke Ooghe er gepakt en gezakt aankomen voor een verblijf tot donderdag 30 januari.

Kids in Kindia
KIK is een onderwijsproject dat vanuit de gemeentelijke basisschool Ak’Cent pedagogische en didactische samenwerking en ondersteuning biedt aan de kinderen van de basisschool ‘Le Dauphin'. KIK ontstond in 2015 toen Martien Frisch, gepensioneerd Ak’Cent-leerkracht met een paar KVLV-vrouwen, in samenwerking met de ngo TRIAS, op inleefreis trok naar Guinee. De Afrika-microbe, de passie voor onderwijs en de ontmoeting met de Nederlandse Marijke Folmer en haar Guineese echtgenoot Mamadou Sow zorgden zo voor het opstarten van het KIK-project.
Guinee, voormalig Frans-Guinee, grondwettelijk een presidentiële republiek, is gelegen aan de Atlantische Oceaan tussen Guinee-Bissau en Sierra Leone. Guinee is één van de armste landen ter wereld en de kindersterfte ligt er hoog. Eén op de drie kinderen wordt er niet ouder dan vijf jaar. En een gezin bestaat er uit gemiddeld tien personen.
Een betere Noord/Zuidrelatie
KIK spant zich nu hier toch al enkele jaren in voor het verbreden van het maatschappelijk draagvlak voor de Noord/Zuidrelatie door info- en sensibiliseringsactiviteiten te organiseren. Verder wil KIK ter plaatse onder meer meewerken aan een goed onderwijs met respect voor de kinderen en dit in harmonie met hun cultuur. Concreet wil KIK daarbij tegemoetkomen aan de specifieke onderwijsnoden van ‘Le Dauphin’. Daartoe wordt met het oog op uitwisseling dan ook nauw samengewerkt met Ak’cent. Verder steunt KIK ook de bouw van klaslokalen voor 'Le Dauphin', zorgt het ook voor aangepast didactisch materiaal en helpt het de ouders financieel om hun kinderen school te kunnen laten lopen. In Guinee is er zowel overheids- als privé-onderwijs, maar er is, zeker op het platteland, een groot tekort aan scholen, docenten en goed lesmateriaal terwijl de bevolking opgezadeld zit met vooral een gebrek aan financiële middelen om de kost van het schoolgaan te betalen.
Scholenbanden
Het bezoek aan Le Dauphin kadert ook in het project Scholenbanden, één van de Noord-Zuidprogramma's van VVOB - Education for Development. VVOB (Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand) streeft naar een duurzame wereld die gebaseerd is op gelijke kansen dankzij kwaliteitsvol onderwijs. Dat wil het VVOB bereiken door technische assistentie te bieden en door bruggen te bouwen tussen onderwijsorganisaties in ontwikkelingslanden, Vlaanderen en Europa. Uitwisseling van ervaringen, ontwikkeling van onderwijsexpertise en bewustmaking rond het belang van onderwijs voor ontwikkeling voeden deze relaties.
Op het programma van de Beverse dames staat zo een resem activiteiten waarbij de essentie gaat naar het elkaars cultuur en gewoonten leren kennen en respecteren. Tijdens hun verblijf krijgt het gezelschap uiteraard de mogelijkheid om ook de ruime omgeving te verkennen.
Vanuit de thuisbasis Ak’Cent krijgen de dames niet alleen alle succes toegewenst maar werd hen ook een versje en een passend cadeautje aangeboden, zeg maar een Africa Survival Kit met een rits kleinigheden die de vlucht en de tocht wat zouden kunnen verlichten. Het geheel was dan ook verpakt in een ‘zwarte doos’, kwestie van de goede sfeer er in te houden vooral voor hen die intercontinentale vluchten niet zo heel hoog op prijs stellen.
Het doen en laten van deze vijf dames is te volgen via de Facebookpagina van Ak’Cent.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jan 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief