REGIO - Huisartsenkring Pajottenland trekt aan de alarmbel in verband met het huisartsentekort

C21

REGIO - Huisartsenkring Pajottenland trekt aan de alarmbel in verband met het huisartsentekort

Arts
Vlaanderen kampt al jaren met een huisartsentekort en dat maakt dat onze huisartsen al voor de COVID pandemie enorm onder druk stonden. Voorzitter dr. Koen Plasman is niet blij met de vooruitzichten. "Naast het feit dat wij geen vooruitzicht hebben op een nieuwe ‘instroom’ van dokters, leerden we ook dat we een ware exodus mogen verwachten tegen 2024, wat onze regio ongetwijfeld in een zorgcrisis kan/zal duwen. De vzw Huisartsenkring vertegenwoordigen alle 80 huisartsen die actief zijn in de gemeenten Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat, of staan in voor de gezondheid van 108. 589 inwoners.
 
Vlaanderen kampt al jaren met een huisartsentekort en zoals de kaarten nu op tafel liggen ziet het er niet naar uit dat er vlug beterschap komt. De Huisartsenkring is een VZW dat de huisartsen verenigt/vertegenwoordigt. "Daarnaast ziet de Huisartsenkring de afgelopen jaren een duidelijke toename in het takenpakket, waarvan het opzetten van de covid testcentra en wachtposten slechts twee voorbeelden zijn. Wij vertegenwoordigen alle 80 huisartsen die actief zijn in de gemeenten Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat", aldus dr. Koen Plasman.
 
 
Na een recente bevraging bij hun leden hebben ze de regio van het Pajottenland eens grondig onder de loep genomen en zijn ze tot een schokkend resultaat gekomen. "Naast het feit dat wij geen vooruitzicht hebben op een nieuwe ‘instroom’ van dokters leerden we ook dat we een ware exodus mogen verwachten tegen 2024, wat onze regio ongetwijfeld in een zorgcrisis kan/zal duwen. Alleen al tijdens de afgelopen 12 maanden zagen wij de huisartsenpopulatie met 12% dalen, dit door sterfte, ziekte, pensioen, vroegtijdige stopzetting beroep enz. Wij verwachten de komende 24-36 maanden een bijkomende daling van 29%, wat het totaal aantal artsen met 37% reduceert op minder dan 4 jaar tijd. Om deze klap op te vangen zou elke overblijvende arts 41% (!) meer patiënten moeten opvangen; wetende dat de huisartsen nu al gemiddeld 60 uur per week werken terwijl er regio’s bestaan waar een patiëntenstop actief is sinds 2022. Ook de verantwoordelijkheden van de Huisartsenkring worden opgenomen door onze leden, allen huisartsen. Door de hoge werkdruk zien we dat ook deze continuïteit onder druk komen te staan waardoor collectieve initiatieven onder druk staan", verduidelijkt Dr.Plasman.
De Huisartsenkring Pajottenland heeft op dit moment vooral nood aan een acute ‘bewustzijnsverhoging’,  van dit probleem. Enerzijds voor de betrokken partijen zoals de lokale besturen, anderzijds om de populatie te informeren en te sensibiliseren. Vlaanderen zet sterk in op de betrokkenheid van de lokale besturen om deze problematiek helpen tegen te gaan. De huisartsenkring heeft recent een officiële oproep gelanceerd naar de 8 betrokken lokale besturen, met het verzoek om één symbolische euro budget per inwoner vrij te maken. Met deze middelen kan een medewerker aangesteld worden die gericht op deze problematiek gaat werken. Andere entiteiten die een subsidiëring of sponsoring kunnen faciliteren kunnen contact maken met de huisartsenkring via hun website.

 

 
Maar vooral nieuwe dokters zijn meer dan welkom. Meer weten of een dokter vinden in deze regio van het Pajottenland, ga dan zeker eens een kijkje nemen op hun website: https://www.hak-pajottenland.be/
 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief