GERAARDSBERGEN - Actie “Ik schenk je mijn hart en nog veel meer”

C21

GERAARDSBERGEN - Actie “Ik schenk je mijn hart en nog veel meer”

Dsc4006
Foto: Jimmy Godaert
 

Met de actie “Ik schenk je mijn hart en nog veel meer” schonk CM Geraardsbergen  gisteren op de eerste toog de aandacht op het belang van orgaandonatie.

In ons land staan 1 141 mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie, waarvan 770 voor een nieuwe nier. In afwachting van de transplantatie heeft de nierdialyse een enorme impact op de levenskwaliteit van de patiënten en lopen de kosten voor de ziekteverzekering op. Deze kosten halveren als er een transplantatie kan plaatsvinden, zo blijkt uit CM-cijfers. Met de campagne ‘Ik schenk je mijn hart en nog veel meer’ wil CM mensen aanzetten om te praten over orgaandonatie na overlijden en om zich te registreren als donor.
Je officieel registreren als orgaandonor kan snel en eenvoudig op de dienst Bevolking van de gemeente.

Wie op de wachtlijst staat voor een nieuwe nier, moet drie keer per week voor een viertal uur aan de dialyse, in het ziekenhuis of thuis. Dat heeft een grote impact op de organisatie en comfort van het leven (bvb. combinatie met het gezinsleven of een job). Patiënten signaleren ook dat de nierproblemen grote gevolgen hebben voor het eetpatroon en invloed hebben op sociale relaties.

Transplantatie goed voor patiënt en ziekteverzekering
Een niertransplantatie is voor de patiënten bij wie het medisch mogelijk is, de beste oplossing. De patiënt is bevrijd van de tijdrovende dialyses en is minder beperkt in zijn voedingsgewoonten

Een onderzoek van CM wijst uit dat een niertransplantatie ook vanuit budgettair oogpunt interessant is. Terwijl de ziekteverzekering in de drie jaar voor de transplantatie gemiddeld 43 519 euro besteedt aan een patiënt, valt dat in de drie jaar na de transplantatie terug tot minder dan de helft, 20 469 euro. De reden is dat de kost van de dialyse, gemiddeld 29 915 euro, wegvalt. Die wordt wel voor een deel gecompenseerd door de hogere kostprijs voor medicatie ten gevolge van de transplantatie.

Mooi gebaar
In ons land staan er 1 141 mensen op een wachtlijst. Eind 2013 waren wel al 184 478 Belgen geregistreerd als orgaandonor en dat aantal stijgt nog elk jaar. Ziekenfonds CM gelooft er in dat dit cijfer omhoog kan en maakt daar dit jaar een punt van. “Je opgeven als orgaandonor is een van de mooiste gebaren die je kan maken. Voor wie op een orgaan wacht, kan dat het verschil betekenen tussen leven en dood”, zegt CM consulent Fernand Van Trimpont. Hij wijst er ook op dat er in 2013 nog 94 Belgen overleden zijn terwijl ze wachtten op een orgaan.

Moeilijke gesprekken
In ons land geldt een opting-out systeem voor orgaandonatie. De wetgever veronderstelt dat iedereen die in het bevolkingsregister staat ingeschreven (of sinds meer dan zes maanden in het vreemdelingenregister) een potentiële donor is, tenzij hij zich hier tijdens zijn leven uitdrukkelijk heeft tegen verzet.

Als deze persoon zich heeft geregistreerd als (niet-) orgaandonor, zullen de artsen deze wens volgen. Heeft hij dat niet gedaan, zullen de artsen bij de familie informeren hoe de potentiële donor tegenover orgaandonatie stond. Dit zijn moeilijke gesprekken op een moeilijk moment. In ongeveer 10 procent van de gevallen weigeren de nabestaanden de orgaandonatie. Vaak heeft dit te maken met het feit dat er over het thema te weinig is gesproken met partner, familie en vrienden. Met haar campagne wil CM, naast het vergroten van het aantal geregistreerde donoren, orgaandonatie ook beter bespreekbaar maken binnen de familie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mrt 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief