GERAARDSBERGEN - Opendeurweekend Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix v.z.w. in Overboelare

C21

GERAARDSBERGEN - Opendeurweekend Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix v.z.w. in Overboelare

Vzp_opendeur-2018_flyer-01
 

Reeds voor de 22e maal richt het Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix v.z.w. haar opendeurweekend in, dit op zaterdag 4 (vanaf 12u) en zondag 5 augustus (vanaf 11u) . Place to be  Veldekensdreef 8, 9500 Overboelare.

 

De zweefvliegclub stelt zich van bij haar oprichting tot doel de zweefvliegsport in al haar facetten betaalbaar en toegankelijk te maken voor het grote publiek. Getuige hiervan zijn de vele studenten en scholieren die we onder onze leden mogen rekenen.

 

Zo worden er jaarlijks één of meerdere stages georganiseerd in binnen- en buitenland met als doel nieuwkomers te initiëren of diegenen die al wat ervaring hebben opgedaan te vervolmaken in het afstandsvliegen beter bekend als overlandvliegen. Hierbij is het de bedoeling dat men met een zweefvliegtuig een zo groot mogelijke afstand aflegt binnen een zo kort mogelijke tijd. Zo zijn tijdens het hoogseizoen vluchten van 200, 300 of 500km met vertrek vanuit Overboelare geen uitzondering.

 

Tijdens zo een lange vlucht wordt het toestel dan uitsluitend in de lucht gehouden door de thermiek (opstijgende warme lucht) in combinatie met de behendigheid van de piloot. En behendig zijn onze piloten zeker. Enkele van onze piloten nemen ook dit jaar deel aan nationale en internationale wedstrijden waar zij regelmatig op het hoogste schavotje terechtkomen.

 

Onze leerling-piloten worden opgeleid door een team van gekwalificeerde en ervaren instructeurs die zowel de theoretische als praktische vlieglessen voor hun rekening nemen. Na verloop van tijd (meestal 1 à 2 vliegseizoenen) wanneer de leerling bekwaam wordt geacht, mag hij of zij de eerste solovlucht uitvoeren. Dit is voor ieder piloot, hoe ervaren ook, een onvergetelijk moment en een mijlpaal in eenieders vliegcarrière.

 

Vanaf dat moment kan de “solovlieger” zich verder bekwamen en vervolmaken onder toezicht van het team van instructeurs tot wanneer hij of zij uiteindelijk het felbegeerde zweefvliegbrevet behaalt. Jaarlijks organiseren wij ook een zweefvliegkamp voor nieuwe, jonge en iets mindere jonge leden waarin zij intensief een week lang les krijgen.

 

Tijdens het opendeurweekend dat doorgaat op zaterdag 4 en zondag 5 augustus organiseren we voor de 13de maal (simultaan) een Internationale Tailwheel Meet. Dit is een treffen van oldtimervliegtuigen (van het staartwiel-type) met deelnemers uit binnen- en buitenland.

 

We hebben er sinds enkele jaren voor gekozen om een peterschap voor deze Tailwheel Meet toe te kennen aan een persoon of vereniging die zich verdienstelijk maakt in de luchtvaart en op die manier als rolmodel kan fungeren voor jongeren die zich aangetrokken voelen tot de vliegerij en hier misschien later hun job van willen maken.

 

Dit jaar gaat het peterschap naar Kurt Plyson. Kurt zet zich al jaren in voor de kleine luchtvaart door het organiseren van prachtige events rond historische vliegtuigen.

 

Dit jaar verwachten we op onze Tailwheel Meet tal van klassiekers zoals de Piper Cub, Stinson, SV4, DH Chipmunck, Harvard T-6 enz. Door de prachtige ligging van ons vliegveld en de aangename sfeer die er heerst, krijgt de Tailwheel Meet een eigen reputatie tot ver buiten de landsgrenzen. Er hebben piloten uit Duitsland, Luxemburg, Nederland, Frankrijk, België en Engeland hun deelname reeds bevestigd.

 

Ook nu wordt er opnieuw een heus WO2-kamp opgesteld op het vliegveld van Overboelare. Allerhande prachtig gerestaureerde voertuigen maken er hun opwachting. Ook zijn er meerdere re-enactementgroepen voorzien die dit kamp zo realistisch mogelijk maken. Dit jaar verwelkomen we terug een Amerikaanse Rupsvoertuig. Zeker een bezoekje waard!

 

De talrijke demonstratievluchten zweefvliegen zullen afgewisseld worden met het komen en gaan van deze prachtige oldtimervliegtuigen. Stuk voor stuk juweeltjes in de lucht. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om dit alles eens te kunnen bewonderen vanuit de lucht. De zweefvliegers staan immers paraat om de mensen te laten proeven van deze prachtige hobby aan de hand van initiatievluchten. Dit jaar kan er ook voor de eerste maal een initiatievlucht gedaan worden in een oude tweedekker.

 

Tot slot is dit weekend permanent doorweven met allerlei randanimatie: een springkasteel, kindergrime en doorlopend BBQ.

 

Zaterdagavond wordt afgesloten met live muziek en nadien is er een dansparty in de grote loods tot in de vroege uurtjes.

 

Woordje van de peter Kurt Plyson:

In 1986 ben ik  met mijn ouders naar de Airshow van Koksijde gegaan en dit heeft wellicht mijn gehele leven bepaald. Het was een bijzonder luchtvaartjaar want ook een zekere film TOP GUN kwam in de cinema. Het virus had gebeten, luchtvaart werd mijn passie en levenslijn.

 

Na het behalen van mijn diploma en een korte poging om militair piloot te worden zette ik de stap naar een niet “varende” job in de Luchtmacht waar ik me 26 jaar later nog steeds perfect in thuis voel. Ik kreeg tijdens mijn militaire carrière vaak de mogelijkheid om mijn passie voor de luchtvaart te beleven, in cumul mocht ik meewerken aan de organisatie van de laatste Koksijde airshows en de Open Doors van de 15de Wing. Ik maak nu sinds drie jaar deel uit van het IPR team van onze Luchtmacht en krijg zo veel mogelijkheden om nog dichter bij mijn passie te staan. Maar buiten Defensie heb ik vooral mijn aandacht gezet op historische luchtvaart.

 

Als jonge kerel fietste ik quasi elk weekend wel eens naar het vliegveld van Ursel vanuit Waarschoot, sporadisch vloog ik eens mee met mijn gespaarde centjes. Na een tijdje maakte ik me sympathiserend lid van de Vliegclub Ursel en werkte ik mee als medewerker op Ursel Airshow, een fantastische show die helaas stopte met bestaan in 1997.

 

Daar ontmoete ik tal van piloten, onder andere Danny De Leyn, lid van een formatieteam en doordrongen met luchtvaartkennis. Hij bracht me in contact met het formatieteam The Flying Legends, dit was de nieuwe naam van het Formatieteam Landuyt. En dan heb ik zo het ongelooflijke geluk gehad om vanaf 1997 als PR man te fungeren in dit team met thuisbasis Wevelgem. Het was een schitterende groep vrienden die vlogen met een internationale collectie opleidingsvliegtuigen, allen daterend uit de periode WO II. Zo ben ik in contact gekomen met veel organisatoren in binnen en buitenland. Het was vooral een uiterst boeiende periode en het organiseren van luchtvaart evenementen sprak me enorm aan. Ook de open deur van Overboelare was jaarlijks een hoogtepunt voor het team, we werden telkens erg warm ontvangen.

 

Via de Flying Legends kwam ik ook in contact met andere mensen op het vliegveld van Wevelgem, onder andere met de FAS. In samenspraak met hen organiseerde ik in 2003 mijn eerste luchtvaart evenement genaamd ‘Nostalgia’ naar aanleiding van 100 jaar luchtvaart. Daar werd ik aangesproken om de Wings afdeling van Wings And Wheels te beginnen organiseren. Ik heb dit gedaan tot 2008, het jaar dat we onverhoopt de deelname hadden van een B-17, Pink Lady.

 

In die periode, in 2006, heb ik een DC-3 in Belgische kleuren gestoken ter gelegenheid van 60 jaar Belgische Luchtmacht, deze kwam ook op bezoek in Ursel tijdens Wings And Wheels. Tijdens de WAW periode kwam ik ook in contact met Peter Wilson, een lid van het 609Sqn van de RAuxAF. Via hem en wat opzoekwerk werd ik meer en meer gefascineerd door wat er zich in WO II had afgespeeld op en rond het vliegveld van Ursel. Op die manier werd WAW meer en meer gelinkt aan het oorlogsverleden van Ursel en ben ik er in geslaagd om de Royal Air Force meerdere keren uit te nodigen, zelfs met een Eurofighter Typhoon in 2007.

 

Bij 65 jaar bevrijding in 2009 hielden we met een paar enthousiaste mensen een commemoration-weekend in Ursel en kwamen er veel verhalen en foto’s boven van de WO II periode in Ursel. In 2011 heb ik naar aanleiding van een Open Monumenten weekend de werkgroep B-67 opgericht, genaamd naar de geallieerde benaming van vliegveld Ursel tijdens de bevrijding. Met deze werkgroep hebben we ondertussen een monument en infopad ingehuldigd en ben ik ondertussen erelid geworden van het Britse 609Sqn.

 

Ik werd toen terug meer actief in de Vliegclub Ursel en werd de vraag gesteld in 2012 om terug een luchtvaartevenement op poten te zetten dat vanaf 2015 de naam Ursel Avia kreeg.

 

Parallel met de luchtvaart werd ik ook verliefd op een regio in Frankrijk, het prachtige Normandië. Sinds 1997 ga ik er jaarlijks gemiddeld 3 keer op bezoek en heb ik ook al enkele reizen georganiseerd met de werkgroep B-67 en Vliegclub Ursel, ook in het teken van wat er op 6 juni 1944 gebeurde in de lucht boven de D-Day stranden. De werkgroep B-67 is sinds enkele jaren onder de vleugels van Vliegclub Ursel gebracht.

 

Vanuit het standpunt medewerker, bezoeker, organisator, PR Luchtmacht en als PR Flying Legends ook als deelnemer, heb ik de schone troef om vanuit verschillende invalshoeken een evenement op een globale manier te bekijken. De ferme insteek vanuit mijn passie voor historische luchtvaart maakt het plaatje nog completer. Het zette me tot nadenken en ik nam in 2016 het initiatief om het Vlaams Overleg voor

 

Luchtvaart Evenementen (VOLE) op te starten. VOLE is een jaarlijkse onafhankelijke bijeenkomst waar organisatoren van luchtvaartevenementen ideeën kunnen uitwisselen en conventie-gewijs ook komen luisteren naar enkele gastsprekers. Noem het gerust de Vlaamse versie van de EAC. En wat blijkt nu, we kunnen heel veel van elkaar leren, samen sterk! Maar mijn hart bonkt dus altijd een beetje harder als ik een historisch vliegtuig mag aanschouwen, van Piper Cub tot Spitfire, van Beech 18 tot Super Connie. Ik ga me blijven inzetten om de historische luchtvaart te steunen, in de mate van het mogelijke via VOLE, en zeker en vast met alles wat ik zelf poog te organiseren. Als bestuurslid van Vliegclub Ursel en voorzitter van de werkgroep B-67 zal ik de nodige aandacht aan de lokale luchtvaartgeschiedenis zeker blijven geven. En als het even kan ook vanuit mijn PR functie bij de Luchtmacht. Als we de magie van het vliegen kunnen overbrengen naar jongeren en bezoekers van luchtvaart evenementen en hen de nodige luchtvaart kunnen doen inademen, dan is ons doel bereikt! En als we dan ook nog wat van ons rijke luchtvaartverleden kunnen meegeven, dan is alles dubbel geslaagd! Het is me dan ook een grote eer om dit jaar peter te mogen zijn van de Tailwheelmeet EBGG!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 aug 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief