GERAARDSBERGEN - SOS Wilde dieren trekt aan alarmbel, mysterieuze ziekte doodde al verschillende egels

C21

GERAARDSBERGEN - SOS Wilde dieren trekt aan alarmbel, mysterieuze ziekte doodde al verschillende egels

20200512_132828
 

In het opvangcentrum SOS wilde dieren in Geraardsbergen worden, naast de vele jonge dieren, bijna uitsluitend egels binnengebracht met allemaal dezelfde, zorgwekkende typerende letsels: korstige, abcederende huidproblemen en verdikte poten. Het merendeel van de dieren overlijdt aan deze mysterieuze infectieziekte. Alleen al bij SOS wilde dieren werden 70 egels op twee maanden tijd met dezelfde problemen binnengebracht.  “We staan voor een mysterie en hebben op eigen initiatief een onderzoek gestart om te kijken wat er precies aan de hand is met onze egels,” zegt Nancy Van Liefferinge, centrumverantwoordelijke van SOS wilde dieren.

 

Onderzoek gestart

Aanvankelijk werd gedacht dat vooral mannelijke egels het slachtoffer werden van territoriale gevechten onder elkaar. Nazicht door een van de dierenartsen bracht aan het licht dat geslacht geen invloed heeft : zowel mannelijke als vrouwelijke egels hebben dezelfde letsels.

 

Er werd een uitgebreide autopsie gedaan en er werden stalen genomen voor specifieke onderzoeken om zo te kunnen achterhalen wat er aan de hand is met de egels. “Mogelijk gaat het om een nieuwe infectieziekte waarover we weinig tot niets weten. Het onderzoek zal duidelijkheid brengen over wat er precies gaande is,” zegt onderzoeksverantwoordelijke dierenarts Sören Decraene.

 

Hoog sterftecijfer

De mortaliteit ligt hoog: het merendeel van de egels overlijdt uiteindelijk aan de ziekte of aan de gevolgen ervan: de dieren verzwakken en krijgen infecties. Voorlopig is het gissen naar de oorzaak en naar de mogelijke gevolgen. “Het is nog afwachten, maar de kans bestaat dat de egelpopulatie hierdoor onder druk komt te staan,” aldus Nancy Van Liefferinge.

 

Help de egels

SOS wilde dieren roept op om verzwakte en gewonde egels meteen naar het dichtstbijzijnde opvangcentrum voor wilde dieren te brengen. Van Liefferinge: “Egels die overdag rondlopen, niet meer oprollen, wankelen op de poten of ingevallen flanken hebben, zijn duidelijke tekenen van verzwakking. Breng zo’n dieren altijd meteen naar het dichtstbijzijnde opvangcentrum voor wilde dieren”

 

Bij SOS wilde dieren in Geraardsbergen worden jaarlijks meer dan 2000 gewonde en verzwakte dieren opgevangen, die na de nodige zorgen opnieuw de natuur in kunnen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 mei 2020
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 08 mrt 2024

archief