GERAARDSBERGEN - Stop de blijvende stilstand voor- en achteruitstelling van eerste weggebruikers

C21

GERAARDSBERGEN - Stop de blijvende stilstand voor- en achteruitstelling van eerste weggebruikers

Editie_geraardsbergen_stad_4__kopie_
Foto Marc Colpaert
 
Met de corona-pandemie gingen meer mensen stappen en fietsen. Zij wilden zo zorgen voor het behoud en versterking van hun conditie en totale gezondheidszorg. Federaal en ook plaatselijk werden er amper of geen acties ondernomen om deze gezonde bewegingstrend daadwerkelijk verder te ondersteunen. Al langer worden de nadelige gevolgen van de klimaatcrisis duidelijk en voelbaarder. Met rollen, stappen en fietsen kunnen we de versnellende vervuiling en verspilling  misschien keren en verder aanpakken. En  versterken we de onderlinge contacten. Maar nu groeien nog de autofiles in en rond het stadscentrum en scholen en op belangrijke toegangswegen.
Wordt er wel iets ondernomen om deze kwalijke en ongezonde situatie en achterstand te keren? In woonstraten kunnen vrije voetpaden mensen uitnodigen om daarop te stappen of te fietsen (kinderen tot 10 jaar). Tientallen woonstraten hebben nog steeds geen voetpad: Elzenstraat, Tempelstraat, Zarlardingestraat, Benedenstraat, Steenbakkerij…
Woonstraten hebben recht op een voetpad en, bij verkavelingen, is een voetpad en aansluiting op het netwerk van stap- en trapverbindingen een vanzelfsprekende zaak.
 
De gemeenteraad van 11.10.2010 keurde een trage wegenplan (van voet- en buurtwegen) goed. Rebus nam deel aan  alle voorbereidingen in de 15 deelgemeenten en centrum maar hun pleidooien voor aaneensluitende ononderbroken autovrije verbindingen tussen en rond alle dorpen werden niet gevolgd. We moesten het in vergaderingen uiteindelijk dikwijls afleggen tegen mensen/groepen die zelf wegen inpikten of er geen interesse voor hadden. Mettertijd moesten we helaas vaststellen dat sommige bestuurders, beleidsmedewerkers, adellijke bewoners  en voorzitters van adviesgroepen zelf betrokken zijn bij het inpikken en belemmeren van buurtwegen! 
Het trage wegenplan voldoet geenszins aan de doelstellingen van het nieuwe decreet van 1.9.2020: een fijnmazig en veilig netwerk voor niet-gemotoriseerd verkeer. 
Wij stellen al langer vast dat het vroegere en huidige trage wegenplan niet zorgt voor verbindingen tussen alle dorpen en aangrenzende gemeenten. Voorbeelden ten over: Zarlardinge-Goeferdinge, Zarlardinge-Ghoy, Moerbeke-Atembeke, Zandbergen-Nieuwenhove-Waarbeke, Ophasselt-Steenhuize, Galmaarden …
Omwille van belemmerde wegen worden wandelroutes hier verder op straat (zonder voet- en fietspad) uitgetekend: Longpont, Brusselstraat, De pacht, Bovenkassei…
In het trage wegenplan voorziet de gemeente niets voor 400 afgesloten wegen (zonder betalen van welvoeglijkheidsvergoeding= verwerven van volledig eigendom), Voor 200 andere wegen worden acties gepland  over een periode vanaf nu naar vijf jaar (!)en meer verder.
Wij hebben geen weet dat al één ‘ inpikker van een trage weg’ werd aangeschreven met het verzoek om die terug vrij te maken. Er zijn wel ‘pakketten voor herstel van wegen, meer burgers mogen niet weten waarover het gaat…
Ons bereiken ook verschillende klachten die we ook ervaren: op vragen-vaststellingen gesignaleerd aan politie, bestuur,  dienst trage wegen wordt niet geantwoord of afwijzend gereageerd…
Ook al merkwaardig: hier functioneert al jaren een werkgroep voet-, veld- en wandelwegen vanuit de milieuraad. Alleen kan het bestuur de  toegekende bevoegdheden en de samenstelling niet (meer) terugvinden. En de milieuraad ligt hier ook al langer stil…
 
"En in de raad van 25 mei 2021 werd ook een ‘ambitieus fietsbeleidsplan’ goedgekeurd.
Behalve het denderjaagpad en nog enkele beperkte fietspaden beschikken we hier niet over veilige en autovrije verbindingen tussen alle 15 deelgemeenten, naar de stadsring, stations en naar omliggende dorpen en steden: Edingen, Lessen, Brakel-Oudenaarde, Zottegem… Het is al enkele jaren geleden dat hier nog een meter bijkomend fietspad werd aangelegd. Integendeel: het wettelijk fietspad in de Watermolenstraat werd terug vernietigd. Bij werken aan de kerk van Onkerzele maakte men er zich vanaf met enkele meters ‘geverfde fietssuggestiestroken’…in plaats van het uitbouwen van een fietsverbinding tussen Ophasselt en Viane-Moerbeke. Wettelijke fietsstraten kennen we hier ook al niet.En verder staat in het plan zelf dat hier erg weinig wordt gefietst en dat er verschillende gevaarlijke plaatsen-moordstrookjes-  zijn voor mensen die gewoon willen fietsen naar werk, school, sportclub, kerk, lokale handel.Als vereniging kiezen we alléén voor veilige en beschermde fietspaden en fietsstraten", voor het Rebus vzw-team, Armand Matthijs. 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief