REGIO - Panelen tonen landelijk Pajottenland aan de toerist

C21

REGIO - Panelen tonen landelijk Pajottenland aan de toerist

Editiepajot_pajottenland_wandpanelen_foto_gerrit_achterland__1_
Het paneel toont een typisch Pajots landschap, waarin per gemeente twee symbolen zijn verwerkt. - Foto © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_regio_pajottenland_wandpaneel_ingezonden_foto
(ingezonden foto)
 

De zeven gemeentebesturen uit het Leadergebied Pajottenland lieten een bord van 4 bij 1 meter ontwerpen. Het paneel toont een typisch Pajots landschap, waarin per gemeente twee symbolen zijn verwerkt. De Gooikse tekenaar Luc De Maeyer tekende het geheel.

Lien Standaert, projectmedewerker Huis van het Pajottenland: ,,De naam ‘Pajottenland’ klinkt in Vlaanderen als een klok. Recreanten en toeristen kennen de verpakking, maar de inhoud. En zo komen we dadelijk tot het hoofddoel van onze wandpanelen: de bezoeker of recreant die in één van de zeven Pajottenland+ gemeenten aankomt, kan zien wat hij in de andere zes kan ontdekken. De tekening, op een formaat van 4 bij 1 meter, toont het landschap waarvoor veel wandelaars en fietsers zo graag naar hier komen. Maar het Pajottenland is meer dan landschap alleen. Sterke symbolen van een levende streekidentiteit vinden een plekje op het bord, telkens twee symbolen voor Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal’’.
,,Met dit toeristisch paneel komen we ook de inwoners van onze regio tegemoet. Momenteel kennen de meeste inwoners uit de betrokken gemeenten de typische kenmerken van hun eigen gemeente, maar niet altijd deze van de buurgemeenten. En nu leert iedereen iets meer van zijn korte en iets verdere buur’’, vervolgt Lien.
Binnen de Leaderwerking van het Pajottenland willen de gemeenten zoveel mogelijk gemeentegrensoverschrijdend werken en werken aan de ruime plattelandsregio Pajottenland.
Jos Huwaert, coördinator van Pajottenland+: ,,Aan gemeentebesturen en cultuurraden werd gevraagd om twee tot drie typische symbolen uit hun gemeente door te geven. In elke gemeente werd ook een gepaste locatie voor het paneel gezocht, niet evident, voor 4 meter bij 1 meter. De zeven burgemeesters lanceerden samen met Pajottenland+ een oproep naar kunstenaars. Zij kregen de kans een ontwerp in te dienen. Dergelijk bord aanmaken is niet vanzelfsprekend, zeker als je rekening wil houden met duurzaamheid. Deze borden kunnen tegen een stootje, een kras en graffiti krijg je er gemakkelijk af’’.
Michel Doomst, voorzitter Pajottenland+: ,,Als we al onze kaarten bij mekaar leggen worden onze troeven duidelijk. Elk dorp heeft zijn eigenheid, die authenticiteit samen leggen loont. Het toerisme op zijn zachtst is de straffe troef van de kernen van het Pajottenland. Die moeten wij ontwikkelen, willen we nog kleur in die kernen krijgen. Vergeleken met andere provincies hebben we nog enorm veel “rek”. Onze horeca en de aanbrengers van streek- en hoeveproducten zijn nog onvoldoende in aantal en samenhang. Die economische markt moet de komende jaren tot ontwikkeling worden gebracht’’.
Deze campagne moet ook het streekgevoel bij de eigen inwoners vergroten. Wie zich verbonden voelt met de eigen leefomgeving steekt makkelijker de handen uit de dorpsmouwen. Uiteraard hopen we van het Pajottenland de dynamische streek te maken die zich niet alleen op panelen maar ook in beleidsdomeinen meer verenigt: een huis van het Pajottenland moet daar ooit ook fysiek gestalte aan geven. Het mooie getal zeven mag ook gerust invulling geven aan de duurzame ontwikkeling die we hiermee aan onze streek willen geven: de evenwichtsoefening tussen natuur, landbouw en recreatie vergt een deskundigheid en een draagvlak die kleine gemeenten niet apart kunnen bereiken.
,,Wij zijn dus blij deze mooie borden te onthullen. Het is een paneel, dat bijna “ge-BRUEGELD”ons landschap en streekinhoud in beeld brengt. Hopelijk worden hiermee de 7 kamers van het hart van het Pajottenland nauwer verbonden en… doet het dat hart sneller en sterker kloppen’’.
De zeven Pajottenland+-gemeenten zullen in de toekomst nog meer samenwerken op het gebied van recreatie en toerisme, door het uitbouwen van toeristische poorten binnen elke gemeente. Iedere gemeente kiest een typisch thema eigen aan de gemeente en bouwt dit verder uit. Aan elke poort wordt ook verwezen naar de thema’s van de andere zes gemeenten. Op die manier leren toeristen het hele landelijke Pajottenland makkelijk kennen. Dit project zullen de gemeenten de komende jaren verder uitwerken.
De symbolen op de tekening:
 
•              Bever:                  de heks Marie Catier en de Burghtkapel
•             Galmaarden:     het Belgisch trekpaard en de Pauwelviering
•             Gooik:                  volksmuziek en geuzestekerij De Cam
•             Herne:                 kartuizer met bijbel en de Waltrudismolen
•             Lennik:                kasteel van Gaasbeek en FJ De Gronckel
•             Pepingen:          hoeve Cantimpré en kerk Bellingen en de Drogo-ommegang
•             Roosdaal:           den Dikken van Pamel en de Hertboomwindmolen
 
Locaties van de panelen:
 
•             Bever:                  links voor het gemeentehuis
•             Galmaarden:     kerkmuur in Vollezele
•             Gooik:                  muur aan de muziekacademie
•             Herne:                 muur aan het gemeentehuis
•             Lennik:                Andreas Masiusplein
•             Pepingen:          voorkant schuur hoeve Vanderstokken op Ninoofsesteenweg
•             Roosdaal:           aan het Koetshuis in Strijtem
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2012
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief