HALLE en Leuven krijgen Family Justice Center en justitiehuis

C21

HALLE en Leuven krijgen Family Justice Center en justitiehuis

Scherm__afbeelding_2023-02-22_om_10
 

Na Antwerpen en Limburg krijgt straks ook Vlaams-Brabant een eigen Family Justice Center (FJC) in de strijd tegen familiaal geweld. In Leuven en Halle zullen tegen het einde van het jaar de FJC operationeel zijn. Met deze uitrol investeert Vlaanderen verder in de succesvolle samenwerking tussen politie, justitie en hulpverlening om slachtoffers van familiaal geweld te helpen. Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir maakt daarvoor de nodige middelen vrij. “Vlaanderen wil er zijn voor slachtoffers en nabij slachtoffers”, zegt Vlaams parlementslid Jeroen Tiebout, die bij de minister ook ijverde voor een beter bereikbaar justitiehuis. Het resultaat daarvan is dat nog dit jaar een nieuwe afdeling van de justitiehuizen opstart in Halle.

 

Achter onze Vlaamse voordeuren gaat heel wat verborgen leed schuil. Daarbij zijn de tienduizenden pv’s voor familiaal geweld die de politie jaarlijks opstelt, slechts het topje van de ijsberg – precies omdat er maar in een fractie van de gevallen een aangifte volgt. In de strijd tegen dit toenemend geweld hebben Family Justice Centers de afgelopen jaren hun nut bewezen: via een integrale aanpak van professionals lukt het steeds beter om de vaak vicieuze cirkel van geweld binnen gezinnen te doorbreken, zeker in complexe situaties. In 2022 werden 2588 gezinnen begeleid, ten opzichte van 2324 in 2021 en 1845 in 2020. Op twee jaar zien we dus een stijging van ongeveer 40%.

 

Vlaams minister Zuhal Demir: “Investeren in een integrale aanpak is dus de boodschap. Op die manier kunnen we geweld voorkomen en slachtoffers beter beschermen. In de vier Vlaamse Family Justice Centers – Antwerpen, Kempen, Mechelen en Limburg – werken multidisciplinaire teams al langer samen onder één dak. Om deze succesvolle gezamenlijke aanpak in heel Vlaanderen door te trekken, starten we nu ook in Vlaams-Brabant Family Justice Centers op: in Leuven en Halle. Dat gebeurt uiteraard in nauwe samenwerking met de lokale besturen, politie, justitie en hulpverlening, die ook mee investeren. Het is niet de bedoeling om bestaande werkingen te vervangen, maar om een én-én-verhaal te schrijven. Zo kunnen we het reguliere aanbod versterken en verbinden, en familiaal geweld duurzaam stoppen.”

 

In Vlaams-Brabant, waar er vandaag nog geen Family Justice Centers zijn, wordt er gestart met enkele piloot-politiezones, waarvan de korpsleiding en lokale besturen bereid zijn om mee de schouders onder de oprichting van het centrum te zetten. In Vlaams-Brabant zijn dat de politiezones Leuven, Zennevallei (Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel), AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel) en Vilvoorde-Machelen. Het voorbereidende traject met de kernpartners is alvast gestart en loopt nog tot september 2023. Na de start in de pilootzones in oktober volgt dan een stelselmatige uitrol naar bijkomende politiezones en lokale besturen.

 

Tot slot zal minister Demir ook nog een nieuwe afdeling van de justitiehuizen oprichten in Halle. Vlaams parlementslid Jeroen Tiebout trekt al enige tijd mee aan de kar om een beter bereikbaar Vlaamse justitie te realiseren in de Vlaamse rand.

 

“Justitie moet dichter bij de mensen staan. Tot nu toe zijn er enkel nog antennes van onze justitiehuizen in de regio Halle-Vilvoorde. Maar net zoals ze een volwaardig parket heeft, verdient ook Halle-Vilvoorde een volwaardige dienstverlening van een justitiehuis. Deze zal er nu dit jaar komen in Halle, waar ook het Family Justice Center zal gehuisvest worden, zodat we ook in deze regio vlotter bereikbaar zijn voor de burger”, besluit Tiebout.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 feb 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief