Halle zet in op meer verkeersveiligheid met verplaatsbare superflitspaal en GAS-boetes

C21

Halle zet in op meer verkeersveiligheid met verplaatsbare superflitspaal en GAS-boetes

Scherm__afbeelding_2023-02-28_om_21
 

Onderzoek toont aan dat Hallenaren zich in hun stad vooral onveilig voelen door onaangepast rijgedrag in het verkeer. Daarom verhoogt onze stad dit voorjaar het aantal controles. Halle zet daarvoor een verplaatsbare lidar of ‘superflitspaal’ in en schrijft voortaan GAS-boetes uit voor beperkte snelheidsovertredingen.

 

Inwoners vragen veiliger verkeer

Onderzoek van de Politiezone Zennevallei van eind 2021 toont aan dat Hallenaren vooral vragen om meer veiligheid in het verkeer. Voor maar liefst 60% van de ondervraagden vormt onaangepaste snelheid het grootste onveiligheidsprobleem in hun omgeving. Ook onze stadsmonitor uit 2020 geeft gelijkaardige cijfers weer: 1 op 2 van de ondervraagde Hallenaren ervaart onaangepast rijgedrag van weggebruikers als de belangrijkste reden voor onveiligheid in hun omgeving. 

 

Pakkans verhogen met verplaatsbare superflitspaal

Om de handhaving van de verkeersveiligheid te verhogen, gebruikt onze stad vanaf dit voorjaar een lidar. Deze ‘superflitspaal’ voert snelheidsmetingen uit aan de hand van een lasersysteem en is daardoor ook perfect bruikbaar in nauwe straten. Bovendien is de lidar verplaatsbaar, waardoor de pakkans op snelheidsovertredingen vergroot langs verschillende trajecten. Denk hierbij vooral aan zones 30 en 50 in schoolomgevingen, recreatiegebieden en sluiproutes. Toepassingen in andere steden gemeenten als Aalst en Deinze hebben intussen de duurzame impact aangetoond op de verkeersveiligheid. 

 

GAS-boetes voor beperkte snelheidsovertredingen

Sinds 2021 kunnen lokale besturen in Vlaanderen GAS-boetes uitschrijven voor beperkte snelheidsovertredingen: een belangrijk hulpmiddel om de verkeersveiligheid te verhogen. Daarom gaat Halle dit voorjaar van start met het GAS 5-project. Concreet betekent dit dat in onze stad voortaan GAS-boetes worden uitgeschreven bij snelheidsovertredingen van minder dan 20 km per uur. Overtredingen van meer dan 20 km per uur krijgen nog altijd strafrechtelijk gevolg.

N-VA heeft bedenkingen bij superflitspaal

De N-VA is vragende partij om Halle verkeersveiliger te maken. Recent bleek nog uit een enquête dat het verkeer ergernis nummer 1 is van de Hallenaar. “Extra controles zijn nodig maar we hebben wel onze bedenkingen bij de superflitspaal.” zegt N-VA-raadslid Rogier Lindemans, “Het systeem is niet alleen zeer duur, de vraag is ook of het de beste manier is om te controleren op overdreven snelheid. We verkiezen trajectcontroles, omdat die een veel structureler effect op hebben op de snelheid. Met zo'n superflitspaal riskeert men dat mensen plot remmen om daarna terug te snel te rijden.  In Sint-Pieters-Leeuw zien we veel meer effect van de aanpak. Door die trajectcontroles is het aantal overtreders met 94% gedaald... juist dus omdat mensen weten dat ze het  hele traject traag moeten rijden. Het systeem werkt dus niet alleen preventief maar ook op lange termijn - wat uiteraard te verkiezen valt.” 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief