SINT-PIETERS-LEEUW - Nu ook een Bulgaarse rozentuin in Coloma

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Nu ook een Bulgaarse rozentuin in Coloma

Editiepajot_spl_rozentuin_1_gr_foto_sluys
Foto's Marc Sluys
 
Editiepajot_spl_rozentuin_1_kl_foto_sluys
Editiepajot_spl_rozentuin_2_kl_foto_sluys
Rozentuin
 

Met de aanleg van de Bulgaarse rozentuin introduceert het Agentschap voor Natuur en Bos de Damascena roos in het park Coloma in Sint-Pieters-Leeuw en wordt de volgende stap gezet naar het vervolledigen van de internationale rozentuin. De opening gebeurde in aanwezigheid van de heer Georgiev, Ambassadeur van Bulgarije

De opening van dit Bulgaars gedeelte is een nieuw hoogtepunt in de ontwikkeling van de rozentuin in het domein Coloma. Nadat in voorgaande fasen respectievelijk het lokale, het Vlaamse en het internationale niveau in de kijker werden geplaatst en het rozenmuseum en informatiecentrum geopend werden, werd vandaag de Bulgaarse rozentuin geopend.
 
Marleen Evenepoel, Administrateur-generaal van het Agentschap Natuur en bos: “De realisatie ervan is opnieuw een schakel van het ‘globaal plan Coloma’. De basisnota dateert van 22 maart 1996. Toen was de eerste fase al opengesteld voor het publiek en later dat jaar, op 7 juli 1996 werd ook de tweede fase luisterrijk opengesteld. In het globale plan werd toen al de ontwikkeling van een derde fase in het vooruitzicht gesteld. De openstelling daarvan hebben we meegemaakt in juni 2000. De*basisfilosofie van het globaal plan werd steeds behouden en vandaag is dit plan effectief gerealiseerd op het terrein”.
 
De rozentuin beslaat nu een totale oppervlakte van 2,5 ha waar in totaal ruim 3.000 rozenvariëteiten een onderkomen hebben gevonden. Sinds het voorjaar van 2009 groeien er ook Bulgaarse rozen. Niet het aantal variëteiten maakt de rozentuin uniek .Het is vooral de volledigheid, het totaalbeeld dat men krijgt over de mondiale ontwikkeling
 
Franse, Duitse, Luxemburgse, Italiaanse, Canadese en Australische rozenverenigingen onderschrijven dit unieke karakter en komen regelmatig op bezoek en dit precies omwille van de volledigheid en het niveau van onderhoud.
 
VOLLEDIGHEID
Marleen Evenepoel: “Dat de rozentuin nood heeft aan een invulling met Bulgaarse rozen heeft niet alleen te maken met de volledigheid die we steeds nagestreefd hebben, maar ook de zeer specifieke eigenschappen van deze rozen. Ze zijn afkomstig van Alqvimia uit de ‘Vallei der Rozen’ in het Balkangebergte ten zuiden van Bulgarije. Door het specifieke microklimaat produceren deze rozen de beste kwaliteit essentiële olie. De echt zuivere rozenolie is niet alleen puur maar ook zeer zeldzaam en wordt daarom ook het ‘vloeibare goud’ genoemd. De waarde ervan bedraagt 3 maal deze van het edel metaal goud. Niet onlogisch als men weet dat er voor 1 kg rozenolie 3.000 kg rozen nodig zijn. Anders gezegd, voor 1 gram rozenolie moet er 1.300 rozenbilesems geplukt worden. Bovendien kunnen deze rozen alleen ‘s ochtends vroeg met de hand geplukt worden en moet het plukken zo minutieus gebeuren dat alleen deze rozen geplukt worden die bijna volledig open zijn wil men die subtiele kwaliteit behouden”.
 
Ook is de oogstduur beperkt tot zo’n 20 â 25 dagen. Belangrijk om weten is dat deze niet alleen gebruik wordt in de cosmetica-industrie maar ook in de farmaceutische wereld voor de behandeling van ontstoken en uitgedroogde huid en bij littekens maar ook voor likeuren, confituur en ... chocolade.
 
MONDIALE TUIN
Burgemeester Lieve Vanlinthout had het in haar toespraak over het feit dat de rozentuin van Coloma uitgegroeid is tot een mondiale tuin en het bevestigd werd door het uitgebreide artikel dat gepubliceerd werd in februari laatstleden in ‘the World Rose News’, het tijdschrift van de wereldfederatie van rozenverenigingen.
 
Lieve Vanlinthout: “Hierin wordt de rozentuin van Coloma vermeld als één van de grootste rozentuinen ter wereld. Dit bevestigt nogmaals dat de rozentuin onze gemeente op de ‘wereldkaart’ gezet heeft en het onderstreept tegelijkertijd de grote rol die ‘onze rozentuin’ op toeristisch vlak speelt”.
 
Volgens de burgemeester is het niet de eerste maal dat er publicaties in het buitenland verschijnen.
“We mochten er al lezen in Engelse, Duitse, Nederlandse, Australische en ook Japanse vak- of andere tijdschriften. Dit resulteert ook meer en meer op het terrein zelf. Zo zien we regelmatig toeristen uit al deze landen in de rozentuin opdagen en wat mij daarbij bijzonder opvalt, is de aanwezigheid van talrijke Japanners maar ook meerdere bezoekers uit Bulgarije. Dit doet ons bijzonder veel genoegen en toont aan dat een ‘totaalvisie’ zoals die hier werd ontwikkeld, op vrij korte termijn reeds loont”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mei 2010
Felix Merckx
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief