SINT-PIETERS-LEEUW - Scholieren maken kennis met een wetenschapstruck

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Scholieren maken kennis met een wetenschapstruck

Ed_pqjot_spl_quto_1_foto_olqf
Foto's © Olaf
 
Ed_pqjot_spl_quto_2foto_olqf
Foto © Felix Merckx
 
Ed_pqjot_spl_quto_3_foto_olqf
Foto © Olaf
 
Ed_pqjot_spl_quto_4foto_olqf
Foto © Felix Merckx
 

Met de hulp van de Stichting Onderneming-Instituut heeft het Museum voor Natuurwetenschappen een speciale vrachtwagen gebouwd. In deze wetenschapstruck wil men 10- tot 14-jarigen meer vertrouwd maken met wetenschap ( biologie, chemie, fysica ..) of technologie. De vrachtwagen, de XperilAB.be, doorkruist het hele land en ontpopt zich tot een leuk laboratorium voor een hele klas. Hij is tot vrijdag te zien in Sint-Pieters-Leeuw

De jongeren kunnen er 90 minuten lang echte experimenten uitvoeren. In groepjes van 2 of 3 kunnen ze observeren, experimenteren en afleiden. Daarenboven biedt XperilAB.be de gelegenheid aan leerkrachten om middelen te gebruiken waarover ze in de klas vaak niet beschikken.
 
Schepen voor onderwijs Fons Geeroms (Open VLD): “XperilAB.be werd ontworpen voor de leerlingen van de laatste twee jaren lager en de eerste twee jaren secundair onderwijs, dus voor de kinderen hun studiekeuze hebben gemaakt”.
 
Principe
De leerkracht vergezelt de klas tijdens het hele proces. XperilAB.be   gebruikt verschillende methodes om wetenschappen bevattelijk te maken, die perfect passen binnen de gevolgde groepsdidactiek.
Zoals bij elke vorming wordt de ervaring in de vrachtwagen van XperilAB.be voorbereid (voordien), beleefd (tijdens) en verwerkt (nadien). Daarom heeft het Museum een volledig dossier samengesteld: dit dossier is een belangrijk onderdeel van het werk dat de leerkracht met de klas doet.
Met een gezamenlijke activiteit wordt het bezoek aan de vrachtwagen voltooid. Na hun bezoek kunnen de kinderen alle opgedane kennis dieper uitwerken aan de hand van het didactisch dossier.
 
De XperilAB.be komt naar Sint-Pieters-Leeuw.
Alle scholen van Sint-Pieters-Leeuw komen aan de beurt, met maximaal 27 leerlingen per klas of lesgroep. De sessies duren telkens ongeveer 1.30 u. Hij stond al op het Stationsplein in Ruisbroek en vandaag aan het Wildersportcomplex in Zuun (Sessies om 8.30 u., 10.30 u. en 13.00 u.). Op vrijdag, 11 februari aan het kerkhof van Vlezenbeek (Sessies om 8.30 u., 10.30 u. en 13.00 u.)
 

“ Het dossier van dit project werd voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen op 5 juli 2010 en besproken op de overlegvergadering met de directies van alle Leeuwse scholen op 8 september 2010. Het schepencollege heeft zich in zitting van 6 december 2010 akkoord verklaard om de bijdrage van 2 euro per leerling voor alle scholen ten laste te nemen “, zegt schepen Fons Geeroms.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 feb 2011
Felix Merckx
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief