Het paardendorp VOLLEZELE in boekvorm

C21

Het paardendorp VOLLEZELE in boekvorm

Editiepajot_galmaarden_theo_bewerkt
Theo schreef een boek over het paardendorp Vollezele. - Foto © Marc Colpaert
 

Theo Van Lathem(82) afkomstig uit Vollezele en nu woonachtig in Sint-Pieters-Leeuw brengt straks het eerste boek op de markt, dat bijna volledig gaat over de glorie van het paardendorp Vollezele in het begin van de twintigste eeuw. De informatie was eerst bedoeld als naslagwerk, maar op vraag van vele mensen komt er begin september, nu toch een boek met de geschiedenis van het paardendorp, geïllustreerd met vele honderden foto’s.

Theo Van Lathem groeide op tussen de paarden op een hoeve in de Bakkerstraat in Vollezele. Door de jaren heen begon de geschiedenis van het Belgisch Trekpaard hem meer en meer te interesseren. “ Ik was een jeugdvriend van wijlen Philippe van Dixhoorn, de stichter van het Vollezeelse museum van het Belgisch Trekpaard”, verklaarde Theo Van Lathem. “ Dit boek is dan ook bedoeld als naslagwerk maar ook ter ere van mijn goed vriend Philippe. Ik hielp hem met de vele paperassen, dikwijls reden wij samen naar vroegere bekende paardenkwekers in de streek, om er allerlei materiaal te vinden. Buiten het illustratiemateriaal was het geschreven materiaal nog een ongeklasseerd geheel, nog moeilijk om er een lijn in te trekken. Ik wilde er eerst een naslagwerk van maken voor de leden van het museum, maar op aandringen van velen, werd het dan uiteindelijk toch een boek”, sprak Theo.

Het is het eerste boek over het wereldberoemde paardendorp Vollezele en over het museum ook al enig in zijn soort. “ In mijn boek komen de mensen alles te weten van de geschiedenis van het trekpaard en welke belangrijke rol een klein dorpje als Vollezele daarin speelde. U mag niet vergeten dat tijdens de gloriejaren er continue 150 paarden te koop werden aangeboden en er werden er heel wat verkocht. Om dit met een voorbeeld te illustreren: in het jaar 1910 werden maar liefst 1.600 paarden geexporteerd naar Amerika!, zelfs koning Albert I kwam in het paardendorp een kijkje nemen, de Vollezeelse paarden waren toen het belangrijkste uitvoerproduct in ons land. De mensen vertelden dat in Vollezele de champagne soms van de trappen stroomde, want al die kopers van paarden werden heel goed ontvangen in de gemeente, waar zelfs een hotel voor handen was”, vertelde Theo.

Het boek geeft de geschiedenis van het Belgisch Trekpaard weer, de rol van Vollezele en het museum van het Belgisch Trekpaard. Daarnaast natuurlijk veel fotomateriaal in bijzonder dan over het paard ’Brillant’ de absolute kampioen uit de stal van Remi Vanderschueren uit Vollezele. Het boek met de vele foto’s zal verkrijgbaar zijn vanaf september, meer informatie kan men verkrijgen bij de auteur Theo Van Lathem, op het nummer 02/377.77.12.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 aug 2011
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief