SINT-PIETERS-LEEUW start met een nieuw onthaalbeleid

C21

SINT-PIETERS-LEEUW start met een nieuw onthaalbeleid

Editiepajot_leeuw_integratie_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw start met een nieuw initiatief om haar nieuwe inwoners wegwijs ie maken in de gemeente. Nieuwe inwoners krijgen bij hun inschrijving in Sint-Pieters-Leeuw een onthaalpakket. Dit geïndividualiseerd pakket bestaat uit een onthaaltas met een hoop algemene informatie nodig om In Sint-Pieters-Leeuw zijn weg te vinden.

Zo vinden zij er info over welzijnsprojecten, de politie, de OCMW-dienstverlening, vrije tijd, de verenigingen, het taalbeleid van de gemeente en nog veel meer.
Een deel van de informatie wordt enkel meegegeven als ze van toepassing is. lnfo voor kinderen en jongeren, info over onderwijs, info over pensioenen, info over inburgering, ... ln het pakket zitten ook leuke gadgets voor de verschillende doelgroepen om het geheel aantrekkelijk te maken.
Aangezien anderstalige inwoners al deze gemeentelijke info niet steeds zullen begrijpen, biedt de gemeente hen de mogelijkheid om meer uitleg te bekomen tijdens integratiegesprekken.
Via de bevolkingsdienst, de dienst vreemdelingen of de sociale dienst worden anderstaligen geïnformeerd over deze mogelijkheid. De wijkagent zal tijdens zijn controle nogmaals de mogelijkheid van een integratiegesprek aankaarten. Indien zij geïnteresseerd zijn in zo een gesprek zal een toeleider in diversiteit van vzw PIN hen contacteren om een afspraak te regelen. Tijdens deze gesprekken komen thema's zoals onderwijs, welzijn, vrije tijd, huisvuil, tewerkstelling, taalbeleid ... aan bod.
Deze gesprekken hebben plaats in de moedertaal van de nieuwe inwoners (voor zover toeleiders deze taal machtig zijn) of in een contacttaal. Er wordt prioritair aandacht besteed aan het taalbeleid van de gemeente en aan de noodzaak om Nederlands te leren. Mensen worden ook gericht doorverwezen naar het Huis van het Nederlands om info te verkrijgen over het aanbod aan Nederlandse lessen.
Deze integratiegesprekken kunnen plaatsvinden bij de nieuwkomers thuis, op het gemeentehuis tijdens de avondpermanentie op maandag of in het buurthuis 1601 in Ruisbroek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 nov 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief