SINT-PIETERS-LEEUW - 500.000ste bezoeker van het containerpark krijgt een symbolisch cadeau

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - 500.000ste bezoeker van het containerpark krijgt een symbolisch cadeau

Editiepajot_spl_containerpark_1_foto_merckx
Voor de 500.000ste bezoeker was er een compostvat. (Foto Felix Merck)
 
Editiepajot_spl_containerpark_2_foto_merckx
Victor Lang en Betty Schoukens zijn regelmatige bezoekers van het containerpark. (Foto Felix Merckx)
 

Leeuw pleit voor uniform afvalbeleid 
Het containerpark van Sint-Pieters-Leeuw opende in september 1994 zijn deuren. Nu mocht men er al zijn 500.000 bezoeker ontvangen en dat was de familie Lang – Schoukens uit de Postweg in Vlezenbeek
Het gemeentebestuur van Leeuw voelt duidelijk dat er op het containerpark een vorm van afvaltoerisme ontstaat omdat het er gratis is.
Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw pleit daarom voor een uniform afvalbeleid in alle gemeenten van het arrondissement Halle-Vilvoorde

Het eerste jaar vonden de inwoners stilaan de weg naar het containerpark. Het bezoekersaantal lag al snel rond de 2.000 bezoekers per maand. De hoeveelheid afval dat werd gesorteerd in het containerpark bleef echter beperkt. Maar na bijna vijftien jaar uitbating draait het containerpark meer dan ooit op volle toeren. Tijdens de wintermaanden komen zo’n 2.500 bezoekers over de vloer en in de drukke zomermaanden flirt het bezoekersaantal met de 5.000 bezoekers per maand. Zij scheiden steeds beter de aangeboden afvalstoffen, die zo meer kans maken op recyclage! Evenredig met de hoeveelheid achtergelaten afval stijgt ook de exploitatiekost. Jaarlijks hoest het gemeentebestuur zo’n 240.000 euro op om de inwoners gratis gebruik te laten maken van het containerpark.
Het moment is nu aangebroken om de trouwe containerparkbezoekers even in de bloemetjes zetten. Als dank schonk het gemeentebestuur een compostvat aan Victor Lang en Betty Schoukens uit de Postweg in Vlezenbeek.Victor en zijn echtgenote Betty komen regelmatig naar het containerpark. De composthoop in zijn tuin zal nu vervangen worden door een compostvat.

Met dit symbolische cadeau wil het gemeentebestuur alle inwoners stimuleren om aan thuiscompostering te doen.

Toekomst
Het gemeentebestuur voelt duidelijk dat er een vorm van afvaltoerisme ontstaat. Dat wil zeggen dat inwoners van omliggende gemeenten waar het containerpark betalend is, via een omweg naar het containerpark in Sint-Pieters-Leeuw trachten te komen daar hier de toegang voor inwoners vooralsnog gratis is.

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw pleit daarom voor een uniform afvalbeleid in alle gemeenten van het arrondissement Halle-Vilvoorde. Het provinciebestuur plant hieromtrent enkele verkennende gesprekken met de mandatarissen van de verschillen de gemeentebesturen.

De afvalintercommunale Ecowerf (arrondissement Leuven) voerde onlangs DIFTAR in. Via een gedifferentieerde tarifering (wegen van de individuele afvalcontainer) wenst men de vervuiler te laten betalen voor de hoeveelheid afval, die men aanbiedt. Zo tracht men de afvalberg te verkleinen en beperkt men de hoge kost die heel het afvalgebeuren met zich mee brengt.

Toepassing van dit systeem iin de  regio zit er niet meteen aan te komen omdat enkele beleidsmakers het nut en de meerwaarde van dit systeem niet meteen herkennen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief