SINT-PIETERS-LEEUW heeft zijn GAS-reglement

C21

SINT-PIETERS-LEEUW heeft zijn GAS-reglement

Editiepajot_spl_gaz_foto_merckx
Zonechef Marc Crispel, burgemeester Vanlinthout en Liesbeth Avaux stelden het GAS-reglement voor. (Foto Felix Merckx)
 

De Leeuwse gemeenteraad keurde een reglement ‘gemeentelijke administratieve sancties’ (GAS) goed. Dit reglement geeft de gemeente de mogelijkheid om sneller te reageren op problemen van lokale aard zoals overlast. Voorheen konden de gemeenten enkel politieverordeningen uitvaardigen met sanctionering via politiestraffen. Hierdoor was de afhandeling volledig in handen van het gerecht. In de praktijk heeft dit vaak geleid tot het klasseren zonder gevolg. Voortaan kunnen de gemeenten bepaalde overlastfenomenen autonoom afhandelen zodat GAS kan beschouwd worden als een instrument in het kader van het lokale overlastbeleid.

De administratieve sancties zijn dus een relatief nieuw instrument in de strijd tegen verscheidene vormen van overlast en kleine criminaliteit (zoals hondenpoep, wildplassen en sluikstorten). Het gaat dus om relatief ‘kleine’ zaken, maar die toch belangrijk genoeg zijn om tegen op te treden aangezien ze verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van onveiligheidsgevoelens bij burgers.

Bij een politiereglement worden de straffen uitgesproken door de politierechtbank en komen ze op het strafregister. Bij administratieve sancties wordt een administratieve geldboete uitgesproken door een sanctionerende ambtenaar. Daarom heeft men het ook over ‘administratieve’ sancties. Voor Sint-Pieters-Leeuw werden hiervoor twee ambtenaren van de Juridische dienst van de provincie aangesteld.

Het GAS-reglement is gebaseerd op een modelreglement van de provincie. Om lokale accenten te leggen werden door gemeente en politie een aantal studies verricht om een duidelijker beeld te verkrijgen van de bestaande overlast in de gemeente. Enerzijds heeft de politie een analyse gemaakt van de overlastmeldingen, anderzijds hebben de wijkbabbels in 2007 een bijdrage geleverd om overlastgerelateerde problemen te situeren op wijkniveau.

Soorten gemeentelijke administratieve sancties.
Het reglement voorziet 4 types administratieve sancties:
Zo is er de administratieve geldboete van maximum 250 euro voor meerderjarigen en maximum 125 euro voor minderjarigen vanaf 16 jaar; de administratieve schorsing van een toelating of een vergunning afgeleverd door de gemeente; de administratieve intrekking van een toelating of vergunning afgeleverd door de gemeente en de administratieve sluiting van een instelling, tijdelijk of definitief

HOFDSTUKKEN
Het reglement werd onderverdeeld in volgende hoofdstukken:

openbare rust: o.a. geluidsoverlast, vuurwerk, tuinactiviteiten,...

openbare veiligheid en vlotte doorgang: gevaarlijke activiteiten, graffiti, vandalisme, sneeuw en ijzel,...

openbare reinheid: o.a. hondenpoep en —plas, sluikstorten en —stoken, huishoudelijk afval,...

Inbreuken op het GAS-reglement kunnen vastgesteld worden door:
-de gemeenteambtenaren die daartoe door de gemeenteraad zijn aangewezen en voldoen aan een aantal minimumvoorwaarden. In Sint-Pieters-Leeuw zijn er dat vier. Zij opereren niet in uniform
-de politieambtenaren.

Bemiddelingsprocedure
Voor minderjarigen vanaf 16 jaar is een bemiddelingsaanbod verplicht, voor meerderjarigen facultatief (naargelang de inbreuk). Het doel van de bemiddeling is de overtreder van de inbreuk de mogelijkheid te geven de schade te herstellen of te vergoeden. Indien de overtreder bereid is de schade te herstellen of te vergoeden kan de sanctionerende ambtenaar beslissen geen administratieve sanctie op te leggen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 apr 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief