Nieuwe fietskaart Vlaams-Brabant is klaar

C21

Nieuwe fietskaart Vlaams-Brabant is klaar

Img_5499
De nieuwe fietsen werden voorgesteld. Foto @ Marc Sluys
 

Toerisme Vlaams-Brabant vernieuwde het fietsnetwerk in de Groene Gordel grondig. Er zijn extra trajecten en knooppunten bij gekomen en nieuwe bewegwijzering geplaatst, goed voor 1.100 km fietsplezier. Alle aanpassingen kan men terug vinden in de nieuwe fietskaart voor Vlaams-Brabant.
“Vandaag lanceren we de nieuwe fietskaart van Vlaams-Brabant”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Dat wil zeggen dat alle trajecten van het fietsnetwerk in de Groene Gordel nu voorzien zijn van nieuwe bewegwijzeringsborden. Vanaf de paasvakantie kan er weer ongestoord gefietst worden in Vlaams-Brabant”.
Het accent van de vernieuwingsoperatie lag in de Groene Gordel, waar sinds oktober vorig jaar op een gefaseerde manier 11.500 nieuwe borden geplaatst werden en de oude weggenomen. De thematische fietslussen, bewegwijzerd met 6-hoekige wit-rode borden, zijn opgenomen in het fietsnetwerk. De bewegwijzering van deze fietslussen is weggenomen. Wie de fietslussen wil rijden, kan dat nog steeds, maar dan door de knooppuntenbewegwijzering te volgen.
Deze vernieuwingsoperatie kwam er niet zomaar. Er is heel wat denk-, overleg-, en terreinwerk aan vooraf gegaan. In de loop van 2019 zijn de bestaande trajecten van het fietsnetwerk in de Groene Gordel grondig gescreend op veiligheid, fietscomfort en beleving. In overleg met gebruikers, gemeenten en andere wegbeheerders is niet alleen rekening gehouden met de bestaande fietsmogelijkheden, ook opportuniteiten en toekomstscenario’s zijn in rekening gebracht. Er staan in de Groene Gordel immers heel wat fietsinfrastructuur-werken op stapel, die een lange realisatietijd vragen. Door op het fietsnetwerk al de nodige knooppunten te voorzien, kunnen toekomstige nieuwe verbindingen gemakkelijk aangesloten worden. “Het resultaat dat nu voorligt is een verbeterd fietsnetwerk met 150 km nieuwe trajecten, 80 km verbeterde trajecten en 100 nieuwe knooppunten, dat klaar is voor de uitdagingen van de toekomst”, weet gedeputeerde Gunther Coppens.

Iedereen op de fiets
Toerisme Vlaams-Brabant zorgde er ook voor dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van een fietstocht door de landschappen van de regio.
“Onder het motto ‘Iedereen op de fiets!’ is er nu een aanbod voor mensen met specifieke noden, wensen of beperkingen. Zo kwamen er 2 toegankelijke routes bij op het vernieuwde fietsnetwerk. Inclusief toerisme is voor ons geen loos woord”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens.
Het gaat om de Sportimoniumroute vanuit Vilvoorde naar Zemst en de Halle-Leeuwroute vanuit Halle naar Sint-Pieters-Leeuw. Beide routes werden gerealiseerd dankzij een samenwerking met vrijetijdsorganisatie Het Balanske uit Tielt-Winge.
Daarnaast kocht Toerisme Vlaams-Brabant recent een duofiets en rolstoeltransportfiets aan ter waarde van 17.000 euro. Bovendien ging ze een samenwerking aan met Groep INTRO voor verhuur van deze fietsen vanuit de Fietspunten in Halle en Vilvoorde. Met dit initiatief breidt het verhuuraanbod van aangepaste fietsen in de provincie uit van 3 naar 5 locaties
Praktische info
De nieuwe fietskaart is te koop aan 7 euro in de boekhandels en toeristische infokantoren of online via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties
Fietstochten op het netwerk kunnen ook online gepland worden via www.toerismevlaamsbrabant.be/fietsrouteplanner
Alle toegankelijke fietsroutes en verhuurlocaties aangepaste fietsen kunnen geraadpleegd worden via Iedereen toeristroutes | Toerisme Vlaams-Brabant
Problemen met de bewegwijzering van het fietsnetwerk kunnen gemeld worden via het meldformulier: www.toerismevlaamsbrabant.be/routemeldpunt 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 03 mei 2021
Marc Sluys | 29 apr 2021

archief