Actualisatie masterplan gebouwen SINT_PIETERS-LEEUW toegelicht

C21

Actualisatie masterplan gebouwen SINT_PIETERS-LEEUW toegelicht

Masterplan_gebouwen
 

Het gemeentebestuur hakte een aantal in het oog springende knopen door bij de actualisatie van haar masterplan gebouwen. Het masterplan ontstond in december 2014 en woensdagavond 31 maart werd de actualisatie ervan toegelicht aan de raadscommissie. 

 

Een globale strategische visie

 

In het voormalig gemeentehuis van Vlezenbeek kan je vanaf volgend jaar terecht in een “Poelcafé”. Een eet- en drinkgelegenheid, uitgebaat door gasten en begeleiders van een inrichting voor mensen met een beperking. VZW De Poel is alvast kandidaat. 

Na de verhuis van de bibliotheek naar het nieuwe landhuis (lente 2022) zal het voormalig gemeentehuis aan de Rink verbouwd worden als vaste plek voor de muziekacademie (beide verdiepingen). Het gelijkvloers wordt een grote pop-up ruimte voor allerhande tijdelijke initiatieven van de lokale overheid, verenigingen, handelaars, ondernemers en inwoners. 

 

Jan Desmeth, burgemeester: “De start van dit masterplan in 2014 was een 10-jaren-plan om te vermijden dat er telkens kleine ad hoc beslissingen zouden genomen worden en om ervoor te zorgen dat elke ingreep past in een globale strategische visie. Een groot gedeelte van dit plan werd inmiddels uitgevoerd of is lopende (politiepost Lemanstraat, Bergpoort, pastorie Vlezenbeek, Molenborre, Den Top, Oude Top, Wildersportcomplex, landhuis de Viron, Lokaal dienstencentrum en kinderdagverblijf Rink,...). Nu is er ook duidelijkheid over het oud-gemeentehuis aan de Rink (huidige bib) en het oud-gemeentehuis Vlezenbeek.”

 

Meer ruimte voor groen en ontspanning

 

Sinds de centralisatie van de technische diensten in de Brabantpoort, wordt de loods in de Topstraat amper nog gebruikt. Deze loods zal afgebroken worden, het achterliggende gedeelte wordt onthard en wordt een kleine maar aangename groene verblijfsplek. Vooraan worden extra parkeerplaatsen voorzien.

 

Olivier Huygens, schepen van gebouwen: “Een masterplan gebouwen is nu eenmaal iets dat over meer dan één bestuursperiode loopt en dus periodiek eens moet geactualiseerd worden. We kijken ook vooruit en zorgen dat er een dossier klaarligt waarover bij de start van de volgende bestuursperiode (2025) kan worden beslist. Het bibliotheekfiliaal in Negenmanneke zal in april 2022 verhuizen naar en geïntegreerd worden in de nieuwe sporthal even verderop. We zullen de pastorie van Negenmanneke van de lokale kerkfabriek aankopen en de volgende drie jaar plannen en voorstellen laten uittekenen om het lokale dienstencentrum Negenhof grondig te renoveren en moderniseren. In 2025 kan dan een keuze gemaakt worden op basis van een dossier dat klaarligt.”

 

Door de aankoop van de pastorie kunnen die ontwerpen voor het herdenken van het Negenhof uitgedacht worden over het huidige perceel, het gedeelte waar nu de bibliotheek is gevestigd én de pastorie. De visie hierbij is om het dienstencentrum meer naar de straatkant te brengen, dit wil het bestuur ook terugvinden in de ontwerpen. Het ontharden van de achterzijde en het creëren van een mooie tuin wordt niet alleen een meerwaarde voor de bezoekers van het dienstencentrum maar ook voor de inwoners van het Negenmanneke!

 

Bart Keymolen, schepen van Openbare Werken: “Van bij de opstart van het ‘masterplan gebouwen’ in de vorige legislatuur was duidelijk dat een leidraad met een goed onderbouwde visie noodzakelijk is voor een goed beheer van ons patrimonium. Dit schept klaarheid in belangrijke beslissingen naar investeringen toe. Het masterplan is een noodzakelijke houvast, die zeker ook de mogelijkheid biedt om onvoorziene opportuniteiten te grijpen of in te spelen op bepaalde noden.” 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2021
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief