Kasteel Hemelrijck huisvest nu de administratie van het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw

C21

Kasteel Hemelrijck huisvest nu de administratie van het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw

Editiepajot_spl_ocmw_1_foto_merckx
OCMW-Voorzitter Roland Meulemans voor het kasteel. (Foto Merckx)
 
Editiepajot_spl_ocmw_2_foto_merckx
Zo zien de nieuwe burelen er uit. (Foto Felix Merckx)
 

De administratie van het 00MW van Sint-Pieters-Leeuw heeft zijn intrek genomen in het prachtig gerestaureerde kasteel Hemelrijck in Ruis broek.
Op die manier wordt een mooi stukje patrimonium, dat gedurende decennia bijna een taboe was voor het brede publiek, opnieuw toegankelijk.

In het kasteel is er nu plaats voor de voorzitter, de secretaris, de ontvanger, de financiële dienst, de huisvestingsverantwoordelijke en de beleidsmedewerker. Verder is er ook plaats voor de raadzaal.
In het vroegere gebouw komt nu het sociaal huis met de sociale dienst en de dienst thuiszorg.
 
Bij de restauratiewerken aan het kasteel ging het hoofdzakelijk om het herstellen van de waterdichting van het gebouw, het verstevigen van de constructie en het inrichten van het gebouw in functie van het toekomstige gebruik.
Het kasteel werd gebouwd als vrijstaand waterslot. In de tuininrichting wordt subtiel verwezen naar dit verleden met een watervlak en houten vloerbeplanting.
Het gebouw werd zoveel mogelijk bevrijd van visueel storende elementen.
 
OCMW-Voorzitter Roland Meulemans: “Het oud-gemeentehuis van Ruisbroek waarin onze burelen waren werd veel te klein. Het takenpakket van een OCMW wordt steeds uitgebreid, zodat er nieuwe burelen moesten komen”.
 
De restauratie van het kasteel Hemelrijck heeft zo een 2 miljoen euro gekost. Het gebeurde op basis van het leasing systeem dat gespreid is over 20 jaar. Aangezien het hier geen historisch geklasseerd gebouw is, kon men niet genieten van subsidies.
 Vloeren, deuren, vensters en schouwen werden behouden
 
HISTORIEK
Het kasteel Hemelrijk, gelegen in de buurt van twee andere kastelen, de “Helle” en het “Vagevuur”, lag langs de eerste weg van Halle naar Brussel.
Het Hemelrijck werd sinds de 13de eeuw bewoond door ridders, kannunik-priesters en edellieden. In 1865 werd het eigendom van de rijke industrieel Mr. Rey, die in de noden van de bevolking voorzag door naast het kasteel een meisjesschool op te richten o.l.v. de Zusters van de H.Harten van Virginal.
 
De zusters werden in 1960 eigenaar van het Hemelrijck. De laatste decennia stond het kasteel ten dienste van de Ruisbroekse bevolking. Toen eind jaren ‘60 het nieuwe gemeentehuis werd gebouwd in de tuin van het Hemelrijck werd deze plaats alsmaar belangrijker voor het dorp. Er kwam een zwembad, bibliotheek, een dienstencentrum en serviceflats.
 
Het Hemelrijck betekent voor vele inwoners van Ruisbroek een deel van hun jeugd, vandaar dat de restauratie van dit kasteel hen zeer nauw aan het hart ligt.
Het Hemelrijck is er nu terug voor de bevolking.
 
De naam Hemelryck vindt zijn oorsprong in het begrip hemmerik of hammerik, wat wijst op een inham of een kromming van een waterloop. De Lakebeek vertoont inderdaad ter hoogte van het kasteel een scherpe bocht. Eens deze aanduiding tot de naam Hemelryck was geëvolueerd, werden hieruit hoogstwaarschijnlijk de namen Helle en Vagevuur afgeleid. Het kasteel De Helle was tot de 16de eeuw bekend als het Hof van Ruisbroek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 okt 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief