Openbaar onderzoek rond inplanting van twee windmolens in Kestergat PEPINGEN

C21

Openbaar onderzoek rond inplanting van twee windmolens in Kestergat PEPINGEN

Pep_hoorzitting_windmolens
in Exqui werd het project dinsdagavond voorgesteld. - Foto Marc Sluys
 

Er zijn plannen voor het bouwen van twee windmolens in het Kestergat. De molens zouden kunnen komen achter het fruitbedrijf Kestergat. De gemeente vroeg het fruitbedrijf een infomartie-avond te organiseren in de Exquis aan de Kestersesteenweg in Pepingen. Momenteel loopt over de milieuaanvraag een openbaar onderzoek. Het dossier ligt in het gemeentehuis van Pepingen ter inzage. 

De gemeente heeft in dit dossier enkel een adviesrecht. Het is de Provincie die uiteindelijk de milieuvergunning moet afleveren.

“Wij weten niet of deze windmolens er ooit zullen komen. De gemeente werd nu gevat door een aanvraag voor een milieuvergunning voor deze twee windmolens in het Kestergat.  Het worden grote windmolens die energie zullen opwekken voor ongeveer 3000 gezinnen per windmolen. De as staat op een hoogte van 105 meter en de wiek zal op haar hoogste 150 meter hoog zijn.  Wij zijn  niet voor of tegen dit project. We zijn wel voor groene energie en windenergie in het algemeen maar moeten voor deze inplanting wel nog ons huiswerk maken. Dit project zit nu in een openbaar onderzoek.  Het gemeentebestuur vroeg een advies van haar  raden. We zullen met deze standpunten rekening houden.”, vertelde burgemeester André De Roubaix. 

De projectontwikkelaar koos voor dit open gebied omdat er heel wat windpotentie is vastgesteld. “De gemeente zal bij een realisatie van het project financieel een compensatie bekomen die de hele bevolking ten goede komt. De mensen krijgen bovendien groen energie. Dit is een eerste project in het Pajottenland. Er komt ongetwijfeld navolging want ook andere projectontwikkelaars onderzoeken de inplanting van windmolens in dit gebied.”, vertelde projectontwikkelaar Nico Verbaeten.
In de Exquis was niet iedereen te vinden rond dit project. Zo berekenden buurtbewoners dat hun woning wel tot 40% in waarde zou kunnen dalen bij de realisatie van de windmolen. Anderen hadden vooral problemen met de inplanting in het agrarisch gebied en nog anderen zagen het landschap sterk verstoord door de windmolens. “Wij wonen in het groen en willen dit zo houden. Wij worden niet beter door deze windmolen. Enkel de eigenaar die zijn grond ter beschikking stelt, wordt er beter van.”, meende een buurtbewoner. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2010
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief