REGIO - De vernieuwingen van De Lijn in het Pajottenland op een rijtje gezet

C21

REGIO - De vernieuwingen van De Lijn in het Pajottenland op een rijtje gezet

Delijnk

De Lijn brengt frequentieverhogingen op enkele bestaande streeklijnen van en naar Brussel. Bouwt de snelbus 212 (Brussel-Asse-Aalst) verder uit.
Er is een verdere groei van lijnen 213 (Brussel – Asse – Ternat – Teralfene – Aalst) en 214 (Brussel – Asse – Aalst) en er komen twee gloednieuwe lijnen, namelijk 165 (Ternat – Ternat, industriezone – Asse) en 216 (Relegem – Kobbegem – Mollem – Asse)

Frequentieverhogingen op enkele bestaande streeklijnen van en naar Brussel
Het aanbod op enkele vertrouwde streeklijnen van en naar Brussel is beter geworden. Frequenties worden verhoogd, bussen rijden vroeger en/of later.  Door de frequenties op de bestaande streeklijnen naar Brussel te verhogen, worden deze lijnen aantrekkelijker voor mensen die in Brussel de trein nemen naar de Luchthaven of voor zij die voortaan beslissen de bus te nemen en de wagen aan de kant te laten staan. Dit alles moet tot minder verkeersdrukte op en rond de R0 rond Brussel leiden.

In totaal zijn er 8 lijnenbundels bij deze verbeteringen betrokken:

•Lijnen 116 (Brussel – Itterbeek – Ternat), 117 (Brussel – Itterbeek – Dilbeek, Rondenbos) en 118 (Brussel – Itterbeek – Schepdaal)

•Lijnen 126 Snelbus (Brussel – Ninove), 127 (Brussel – Liedekerke – Ninove) en 128 (Brussel – Ninove) (via de N8)

•Lijnen 136 (Alsemberg – Groot-Bijgaarden) en 137 (Alsemberg – Dilbeek)

•Lijnen 141 (Brussel, Kapellekerk – Lennik – Leerbeek), 142 (Brussel, Kapellekerk – Gaasbeek – Leerbeek) en 144 (Brussel – Sint-Pieters-Leeuw – Leerbeek)

•Lijnen 170 (Brussel – Sint-Pieters-Leeuw – Halle) en 171 (Brussel – Brukom – Halle)

•Lijnen 230 (Brussel – Grimbergen – Humbeek), 231 (Brussel – Het Voor – Grimbergen – Beigem) en 232 (Brussel – Het Voor – Grimbergen, Verbrande Brug)

•Lijn 282 (Mechelen – Vilvoorde – Diegem – Zaventem)

•Lijn 355 (Brussel, Noord – Ternat – Liedekerke)

Met het verbeterd aanbod op de as Brussel – Asse – Aalst worden de huidige en potentiële reizigers een volwaardig alternatief voor de wagen geboden. In Asse, Zellik, Groot-Bijgaarden en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn bovendien al heel wat inspanningen geleverd om de doorstroming te verbeteren. Via de bestaande busbanen worden een groot aantal verkeersknelpunten omzeild. Zo is de keuze voor de bus én duurzame mobiliteit ongetwijfeld snel gemaakt.”

Uitbouw snelbus 212
Snelbus 212 (Brussel – Asse – Aalst) is sinds 2001 op post om reizigers op hun bestemming te brengen. De interesse voor deze snelbus groeit nog steeds. De meeste reizigers overbruggen dagelijks een grote afstand met de bus en hebben bijgevolg hogere verwachtingen op het vlak van comfort. Vanaf 5 januari 2009 speelt De Lijn Vlaams-Brabant nog beter in op hun behoeften.

Voor reizigers die ’s ochtends richting Brussel pendelen, staan er dubbel zoveel bussen klaar. Bovendien zullen kunnen ook werknemers die dan richting Aalst reizen nu op de snelbus rekenen. Concreet rijdt er tijdens de ochtendspits om het kwartier een bus richting Brussel en om het half uur richting Aalst. Tijdens de avondspits kunnen reizigers elk kwartier opstappen richting Aalst en om het half uur richting Brussel. Verder zullen heel wat ritten die nu beperkt zijn tot het traject Aalst - Koekelberg – Simonis, doorrijden tot Brussel – Noord. 

Vernieuwd aanbod op lijnen 213 en 214
Een verdere groei van lijnen 213 (Brussel – Asse – Ternat – Teralfene – Aalst) en 214 (Brussel – Asse – Aalst), zoals de voorbije jaren gebeurde, wordt op dit moment belemmerd door het gebrek aan capaciteit. Met de vernieuwing van beide lijnen wil De Lijn Vlaams-Brabant de huidige zware bezetting opvangen en zo ruimte creëren voor een verdere groei.

De dienstregeling van lijn 213 wijzigt tijdens de daluren. Daarnaast komen er extra ritten op zaterdag. Ook de frequentie van lijn 214 verhoogt en dit zowel tijdens de spitsuren, tijdens de daluren als op zaterdag. Heel wat meer ritten van beide lijnen, die nu beperkt zijn tot het traject Aalst - Asse, zullen doorrijden tot Brussel – Noord. Heel wat ritten die nu beperkt zijn tot het traject Brussel - Zellik worden verlengd tot Asse. Op die manier wordt vlot woon-werk en woon-winkelverkeer gegarandeerd. De kliniek in Asse blijft met beide lijnen vlot bereikbaar voor bezoekers, patiënten en ziekenhuispersoneel. 

Twee gloednieuwe lijnen: 165 en 216
Op de bedrijvenzones in Mollem en Ternat zijn ongeveer 3.000 mensen tewerkgesteld. Bij hen leeft de vraag naar een volwaardige verbinding met de snelbus-as, maar ook met de stations van Asse en Ternat waar zij kunnen overstappen op een andere buslijn of de trein. De nieuwe lijnen 165 (Ternat – Ternat, industriezone – Asse) en 216 (Relegem – Kobbegem – Mollem – Asse) komen aan deze nood tegemoet. Voor inwoners van de deelgemeenten Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik betekent lijn 216 een sterke, rechtstreekse relatie met het centrum van Asse.  

Beide lijnen rijden op weekdagen tijdens de spits om het half uur. Lijn 216 rijdt ook in de daluren. Tijdens het weekend rijden beide lijnen niet. Lijn 215 (Asse – Asbeek – Essene) blijft ongewijzigd. 

Zie ook:  http://www.editiepajot.com/regios/2/articles/4876

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jan 2009
Felix Merckx
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 18 jun 2024
Guido | 14 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 04 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 30 mei 2024
Guido Van Cauwelaert | 29 mei 2024

archief