Verhalen uit het PAJOTTENLAND in nieuw wandel- en fietsboekje

C21

Verhalen uit het PAJOTTENLAND in nieuw wandel- en fietsboekje

Verhalen_uit_het_pajottenland___5_
Verhalen uit het PAJOTTENLAND in nieuw wandel- en fietsboekje - © Deschuyffeleer
 
Verhalen_uit_het_pajottenland___6_
Verhalen uit het PAJOTTENLAND in nieuw wandel- en fietsboekje - © Deschuyffeleer
 
Verhalen_uit_het_pajottenland___1_
Verhalen uit het PAJOTTENLAND in nieuw wandel- en fietsboekje - Coördinator Pajottenland+ Robrecht Geeroms © Deschuyffeleer
 
Verhalen_uit_het_pajottenland___2_
Verhalen uit het PAJOTTENLAND in nieuw wandel- en fietsboekje - Burgemeester Michel Doomst en Werner Godfroid - © Deschuyffeleer
 
Verhalen_uit_het_pajottenland___3_
Verhalen uit het PAJOTTENLAND in nieuw wandel- en fietsboekje - Schepen Kristof Cattie - © Deschuyffeleer
 
Verhalen_uit_het_pajottenland___4_
Verhalen uit het PAJOTTENLAND in nieuw wandel- en fietsboekje - Laura Verhulst - © Deschuyffeleer
 

Het wandel- en fietsboekje ‘Verhalen uit het Pajottenland’ van streekorganisatie Pajottenland+ werd in Bever, de kleinste en landelijkste gemeente van zuidwest Vlaams-Brabant aan de pers voorgesteld. Het waren De coördinator van Pajottenland+ Robrecht Geeroms, voorzitter burgemeester Michel Doomst van Gooik, eerste schepen van Bever Kristof Cattie en spilfiguur Werner Godfroid die de wandel- en fietstroeven van het Pajottenland en meer in het bijzonder die van Bever wisten te belichten.

‘Verhalen uit het Pajottenland’ in een uitgave van Pajottenland+ is niet zomaar de zoveelste verzameling van fiets- en wandelroutes. Naast de negen routes is het volgens burgemeester Doomst “niet alleen te doen om de routes op zich maar ook en vooral over wat er achter zit”. Voor de minder bekende maar daarom niet minder waardevolle verhalen achter de routes ging eindredacteur Walter Evenepoel de mosterd halen bij Werner Godfroid (Johannes Sirjacobs Bever), Frank Nevens (Jan van Ruusbroec Herne), Luc Cromphout (Het Heilig Kruis Galmaarden) Hans Van Lierde, (Sweder van Abcoude Lennik), Jean-Paul De Loecker (Gooik) Viktor Decorte (De historie van Blink Pepingen), Kristien Van Hecke (Verdwaalde kogels Sint-Pieters-Leeuw), Géo Raspé (De Sleutelmoord Ternat) en Walter Evenepoel (Vergeten luchtvaartpionier Pamel).

Uit de persmededeling

Het nieuw boekje met 74 bladzijden in A5 formaat laat de lezer daarbij verhalen over boeiende mensen en gebeurtenissen uit de laatste 800 jaar van de Pajotse geschiedenis ontdekken. Het wandel- en fietsboekje borduurt verder op de ‘Wandelingen met een lokaal verhaal’, die Pajottenland+ afgelopen zomer lanceerde. Vanaf april wordt het boekje gratis aangeboden in de gemeentehuizen en bib’s in de regio, streekwinkels met het Pajottenlandmerk en horecazaken die startlocatie zijn van de wandelingen met het lokaal verhaal.

‘Verhalen uit het Pajottenland’ namen een eerste vlucht begin juli vorig jaar. Het idee was om Pajotse horeca, heemkunde en landschap met elkaar te verbinden via lokale verhalen met een wandeling. De verhalen uit de deelnemende gemeenten (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Ternat en Sint-Pieters-Leeuw) werden geschreven door lokale heemkundigen.

Robrecht Geeroms: “We schreven aansluitend een wedstrijd uit waarbij hobbyfotografen hun foto’s konden insturen en zijn maar al te gelukkig dat daar massaal werd op gereageerd. In ons boekje vind je dan ook de weerhouden wedstrijdfoto’s. Een bijzondere attentie daarbij ging naar Laura Verhulst uit Aalst. Zij stapte de negen wandelingen af en zond fotomateriaal in voor iedere tocht. Zij tekent ook voor de coverfoto.  

Fietsen langs lokale verhalen

Pajottenland+ luisterde eveneens naar de feedback van wandelaars. “Zo begrepen we dat er in ons wandel- en fietsboekje ook een uitdagende route mocht bijzitten waarbij je meer op landelijks paadjes kan lopen”, vervolgt Robrecht Geeroms. “Anderzijds kregen we van gezinnen de vraag of er ook voor hen routes beschikbaar waren.  Graag stellen wij dan ook een alternatieve route in Pepingen voor, net als twee gezinsroutes op de grens van Herne en Pepingen. Bovendien kan je via het vernieuwd fietsroutenetwerk fietsen langs een aantal locaties die gekoppeld zijn aan de lokale verhalen. En als toemaatje serveren we de kastelenroute van Toerisme Vlaams-Brabant”.

Met Breughel naar morgen

Pajottenland+ werkt overigens al bijna twintig jaar rond streekidentiteit. Dat is een begrip waar veel zaken onder thuishoren zoals de geschiedenis, Pajotse producten en het landschap. Die onderwerpen komen aan bod in het project van ‘Met Breughel naar morgen’, waarmee Pajottenland+ toeristisch en recreatief wil inzetten op de opportuniteiten van het Pajottenland. ‘Met Breughel naar morgen’ is al sinds 2018 een breed streekproject met een duurzaam toekomstperspectief. Het loopt tot eind juli dit jaar en krijgt financiële steun van Europa via LEADER-middelen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 15 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 12 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 11 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 10 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 06 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 18 dec 2021
Guido Van Cauwelaert | 18 dec 2021
Guido Van Cauwelaert | 10 dec 2021

archief