Snelweg E40 richting Gent/Oostende twee avonden en nachten volledig afgesloten in GROOT-BIJGAARDEN en TERNAT

C21

Snelweg E40 richting Gent/Oostende twee avonden en nachten volledig afgesloten in GROOT-BIJGAARDEN en TERNAT

20200805_ligging_e40_grootbijgaardenternat_spitsstrook
 

 Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst vanaf de avond van 21 april tijdens twee opeenvolgende avonden en nachten drie nieuwe portieken met rijstrooksignalisatie tussen het knooppunt van Groot-Bijgaarden en de oprit van Ternat. Om deze werken uit te voeren zal het agentschap tijdens die twee avonden en nachten de E40 volledig afsluiten in de rijrichting van Gent/Oostende, meerbepaald tussen het knooppunt van Groot-Bijgaarden en de oprit van Ternat. Ook richting Brussel zal er vooral de eerste nacht van 21 april veel hinder zijn, omdat de aannemer zowel in de middenberm als in de zijberm zal moeten werken om de liggers veilig op hun plaats te krijgen. Het Verkeerscentrum raadt het  langeafstandsverkeer dat zich van het oosten naar het westen verplaatst (bijv. vanuit Limburg naar Gent) aan om tijdens de werken om te rijden via Antwerpen> Bekijk de omleidingskaart voor doorgaand en vrachtverkeer

Twee avonden en nachten omleidingen van 21u tot 5u  
De werken op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat beginnen op woensdagavond 21 april om 21u. De aannemer werkt door tot 5u ‘s ochtends, zodat tegen de ochtendspits van donderdag 22 april de autosnelweg volledig vrij is voor het verkeer.  Diezelfde dag gaat ‘s avonds de snelweg richting kust opnieuw dicht tot de ochtend erop. Normaal gezien zal de hele ingreep beëindigd zijn op de ochtend van vrijdag 23 april.    Het Vlaams Verkeerscentrum zal het verkeer op de lange afstand dat zich van oost naar west verplaatst telkens adviseren om een van deze twee routes (telkens via Antwerpen) te volgen:    
via de E19, de Antwerpse ring (R1) en de E17  
via de A12, de N16 en de E17    
De opritten van Ternat en Affligem van de E40 blijven open.    
Lokale omleiding via Ninoofsesteenweg (N8)  
Voor het lokale verkeer zal Wegen en Verkeer ook een omleiding via het onderliggende wegennet aanduiden. Die zal verlopen via de Brusselse ring (R0), de afrit van Dilbeek (nr. 13) en de Ninoofsesteenweg (N8).    
Beide afritten R0 met Pontbeeklaan (N9) richting Asse afgesloten
 
In Asse vernieuwt Wegen en Verkeer momenteel de Brusselsesteenweg (N9) en daardoor kan je de steenweg momenteel alleen maar gebruiken in de rijrichting van Gent / Aalst naar Brussel.  Om te vermijden dat automobilisten langs daar proberen om te rijden en zich daar dan vastrijden, zal Wegen en Verkeer signalisatie plaatsen op de binnen- en buitenring in Zellik en Groot-Bijgaarden. De rechtstreekse verbindingen van de binnen- en buitenring (afrit n°10) met de Pontbeeklaan (N9) richting Asse worden afgesloten. Bestuurders die vanuit Brussel of vanop de Brusselse ring (R0) Asse willen bereiken, zullen dus ook de omleiding voor het lokale verkeer (via de Ninoofsesteenweg, zie hierboven) moeten volgen.     Laatste drie portieken voor het stuk Groot-Bijgaarden - Ternat  
Een aannemer plaatste in het najaar van 2020 in opdracht van Wegen en Verkeer al zes portieken over de E40. De portieken overspannen de hele breedte van de rijweg (ook de weghelft in de rijrichting van Brussel), maar er zal alleen maar rijstrooksignalisatie  opgehangen worden boven de weghelft in de rijrichting van Gent / Oostende. Na de drie portieken die tussen 21 en 23 april opgehangen worden, zullen er in totaal negen nieuwe portieken op de E40 staan. Daarmee is de operatie voor het deel Groot-Bijgaarden - Ternat voltooid. Nadat de nodige voorbereidingen getroffen zijn, treedt de rijstrooksignalisatie in de loop van mei 2021 in werking.    
Verdere aanpassingen nodig voor indienstneming spitsstrook   Na de eerste ingrepen vorig jaar aan het tankstation/servicestation van Groot-Bijgaarden en de plaatsing van de laatste drie van de negen portieken tussen Groot-Bijgaarden en Ternat, maakt Wegen en Verkeer de komende jaren verder werk van een aantal noodzakelijke aanpassingen aan de E40 waaronder:

  • de vervanging van de bovenbrug Jozef Mertensstraat/Kortemansstraat die over de snelweg E40 loopt in Groot-Bijgaarden waarbij in het nieuw ontwerp rekening wordt gehouden met  de spitsstrook (najaar 2021)
  • de studie (2021) en de plaatsing van de rijstrooksignalisatie tussen Ternat en Affligem (2022)

Pas na de vervanging van de bovenbrug aan de Jozef Mertensstraat kan de spitsstrook tussen Groot-Bijgaarden en Ternat benut worden. Dankzij die spitsstrook zal niet alleen het “flessenhalseffect” in Groot-Bijgaarden - waar verschillende drukke verkeersstromen samenkomen -  verminderen, maar zal het verkeer richting kust ook wat veiliger verlopen. De snelheden op de verschillende rijstroken zullen immers “in real time” geregeld worden.   >  Lees hier meer over de spitsstrook Groot-Bijgaarden - Affligem

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 apr 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 15 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 12 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 11 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 10 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 06 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 18 dec 2021
Guido Van Cauwelaert | 18 dec 2021
Guido Van Cauwelaert | 10 dec 2021

archief