BEVER – Schrijver Roger Schoemans genomineerd met ‘Bastille’

C21

BEVER – Schrijver Roger Schoemans genomineerd met ‘Bastille’

Schoemans_bastille
Repro © Deschuyffeleer
 

Met zijn nieuw misdaadboek ‘Bastille’ verkreeg Roger Schoemans zopas één van de vijf nominaties voor de Knack Hercule Poirotprijs 2011. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan de beste Vlaamse misdaadroman. Met de prijs wil Knack de Vlaamse misdaadauteurs een steuntje in de rug geven. Aan de prijs is een bedrag van 5 000 euro verbonden.

Alhoewel de auteur deels leeft, werkt en schrijft in Bever en in Beersel speelt ook ‘Bastille’ zich af in het landelijke Haspengouw waar de auteur de meeste van zijn verhalen tot fictie laat geworden. Twee streekreporters kijken plots aan tegen een kanjer van financieel gesjoemel van twee oudere zeer bekende politieke kompanen, een vakbondsgoeroe en een minister van staat. Inzet van het ganse verhaal vormt een pak geld dat indertijd door de politieke vrienden werd bijeengebracht voor betere tijden. Er dagen echter kapers op de kust op die voor het bemachtigen van dat geld bereid zijn zonder al te veel schroom zeer ver te gaan.
 
Het is aan de hand van een reeks herkenbare ontwikkelingen dat Roger Schoemans in zijn misdaadboek de lezer schetst hoe macht via normvervaging en corruptie uiteindelijk kan afglijden naar misdaad en moord. Het resultaat is een beklijvend verhaal met veel platvloerse intriges, onvoorstelbare insinuaties, spanningen ten top en allerlei duistere figuren. Voor al dat gekonkelfoes zou de lezer er bijwijlen wel een grijnslach over hebben doch uiteindelijk is en blijft droefheid troef.
 
Roger Schoemans publiceerde reeds een vijftigtal jeugdboeken. Sinds enkele jaren pakt hij ook uit met thrillers. Na ‘Zwarte suiker’ in 2005 en ‘Knapenmelk’ in 2007 is ‘Bastille’ overigens reeds zijn derde werk dat in aanmerking komt voor de jaarlijkse Knack Hercule Poirotprijs.
 
De prijsuitreiking van de 14de editie vindt plaats op zondag 26 juni in Brugge. Het is de Nederlandse misdaadauteur Esther Verhoef die de prijs zal overhandigen aan de winnaar. Vorig jaar was Patrick De Bruyn uit Dworp nog laureaat met zijn werk ‘Dodelijk verlangen’.
 
Eens de vijf genomineerden bekend, kan het publiek vanaf vrijdag 10 juni meestemmen voor de Prijs van de Lezer op www.knack.be .              
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief