BEVER – Parochiepriester pleit voor behoud Eucharistieviering bij begrafenis

C21

BEVER – Parochiepriester pleit voor behoud Eucharistieviering bij begrafenis

Andy_penne_bever
BEVER – Parochiepriester pleit voor behoud Eucharistieviering bij begrafenis - © Deschuyffeleer

Vanaf Nieuwjaar wordt in het bisdom Limburg de Eucharistieviering bij begrafenissen blijkbaar afgeschaft. Er zijn steeds minder priesters en in een gebedsviering kan ook een diaken of een opgeleide leek voorgaan, luidt het. En zo moeten de priesters opnieuw meer tijd krijgen voor andere zaken. In het aartsbisdom Mechelen-Brussel waartoe ook Bever behoort lopen de zaken nog zo geen vaart. “Voor mij is de druk van het aantal kerkelijke begrafenissen nog doenbaar”, zegt pastoor Andy Penne, die ook instaat voor de parochies van Galmaarden en Tollembeek.

“De voorgenomen regeling in het bisdom Limburg heeft alleszins geen praktische gevolgen voor de parochies in het aartsbisdom Mechelen-Brussel”, verklaart pastoor Andy Penne zich nader. “De standaardvorm in de tien parochies van de federatie Herne is nog altijd een uitvaart met Eucharistieviering. In de parochies die ik bedien zijn er gemiddeld een zestigtal begrafenissen op jaarbasis wat dan neerkomt op een gemiddelde van één per week”.
 
Pastoor Andy Penne heeft wel een zeker aantal bedenkingen bij de beslissing in Limburg. “De Wereldkerk is heel duidelijk in haar voorschriften”, zegt hij. “In de regel is het een priester of een diaken die voorgaat in de kerkelijke uitvaart. Voor mij is het belangrijk dat ook bij een uitvaart het Misoffer wordt opgedragen voor de zielenrust van de overledene. Dat is trouwens het hoogste gebed dat wij voor de afgestorvene hebben. En ook komt de verkondiging van de Verrijzenis wanneer veel mensen in het kerkgebouw samenkomen om afscheid te nemen van hun dierbare over als één van de belangrijkste taken voor een priester”.
 
Een recht
“Ik vraag mij trouwens af of een Eucharistieviering bij uitvaarten zo maar kan afgeschaft worden. Het is alleszins een recht van de gelovige om een Eucharistieviering bij uitvaarten te vragen. Zeker als er toch een priester ter beschikking is kan dat dan volgens het kerkelijk recht niet geweigerd worden”, aldus nog de parochiepriester, die alleszins ook weet heeft van een negatieve respons vanuit Rome op een vraag indertijd vanuit Nederland om leken een uitvaart te laten voorgaan “omdat er nog voldoende priesters en diakens ter beschikking waren”.
 
Pastoor Andy Penne is er zich overigens van bewust dat het aantal kerkelijke uitvaarten afneemt, weliswaar niet spectaculair. “Mensen die zichzelf als ongelovig beschouwen of geen kerkelijke band hebben kunnen zich terugvinden in alternatieven”, stelt hij. “Ervaring in gebieden waar uitvaarten toch door leken worden voorgegaan toont aan dat dan de gelovigen ook wel sneller kiezen voor een alternatief, meestal in een funerarium, omdat er toch geen priester kan bij zijn en er toch ook geen mis kan opgedragen worden”. 
  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jul 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief