KA GERAARDSBERGEN stemt af op de toekomst met innovatieve 3D-printer

C21

KA GERAARDSBERGEN stemt af op de toekomst met innovatieve 3D-printer

Dsc_0085
Foto: © Jimmy Godaert
 

Als ‘school van de toekomst’ en als officiële ‘STEM School of Excellence’ (een titel die het Atheneum Geraardsbergen sinds dit schooljaar werd uitgereikt door de Vlaamse regering) zet onze school zich steevast in om de modernste technologische ontwikkelingen tot bij onze leerlingen te brengen. In dit kader kocht het KA onlangs een heuse 3D-printer aan. Op donderdag 13 november 2014 gaf dhr Achim Rosier, ICT-medewerker van de scholengroep, een uiteenzetting over de werking en de mogelijke toepassingen van dit hoogtechnologische toestel.

Aangezien de school ervoor gekozen heeft om met de Prusa Mendel i3 een ‘open’ 3D-printermodel te kopen (zonder verhullende kast), is het apparaat uitermate geschikt voor educatieve doeleinden: het volledige printproces is open en bloot waar te nemen. Een groot voordeel aan deze open source 3D-printer is bovendien dat bouwtekeningen en 3D-bestanden gemakkelijk en gratis online beschikbaar worden gesteld.
Achim Rosier demonstreerde aan een geboeide groep leerkrachten hoe zij zelf aan de slag konden met het apparaat. Eerst werden de programma’s toegelicht waarmee men een 3D-tekening kan opmaken en ‘slicen’. Dit laatste wil zeggen dat het 3D-ontwerp door het programma in ‘schijfjes’ wordt gesneden, zodat de printer laag per laag van het ontwerp kan printen.
Vervolgens was het tijd om de printer in actie te bewonderen. Deskundig demonstreerde dhr Rosier hoe de 3D-printer het best kon schoongemaakt worden voor het afdrukken, op welke manier de kunststofdraad (wat bij een klassieke printer overeenkomt met de inkt) in het toestel gevoed moet worden, en hoe je het printproces kan opstarten en monitoren. Afhankelijk van het object dat men wil printen loopt de printduur op van enkele tientallen minuten (voor kleinere voorwerpen) tot een paar uren (in het geval van een groter printproject). Aan de hand van een aantal vooraf geprinte items toonde Achim Rosier aan dat niet enkel het proces van het 3D-printen leerrijk was voor de leerlingen, maar dat ook de voorwerpen die ermee geprint worden (bvb. een tandwielsysteem) door leerkrachten kunnen gebruikt worden als lesmateriaal.
De leerkrachten en andere belangstellenden die de uiteenzetting bijwoonden waren alvast unaniem enthousiast over de ingenieuze printer. Ongetwijfeld zullen zij in de toekomst een waaier aan mooie toepassingen realiseren voor de nieuwste aanwinst van het KA.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 nov 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief