Bedevaartseizoen gestart en in rechte lijn naar de Kroningsfeesten

C21

Bedevaartseizoen gestart en in rechte lijn naar de Kroningsfeesten

Kroningsfeesten_24
 

De Mariavlaggen wapperen in de stad. Op de terrasjes op de Grote Markt hoor je vaker West-Vlaams dan in de rest van het jaar. Dan weet je dat het bedevaartseizoen gestart is in Halle. 
Tijdens de maand mei, dé Mariamaand vinden duizenden bedevaarders hun weg naar de basiliek van de Zwarte Madonna. Je ziet ze arriveren met de bus of met de auto. Sommigen komen zelfs nog met paard en kar! Maar velen maken er ook een sportieve prestatie van en nemen de fiets of komen te voet naar Halle. Zo zijn er elk jaar groepen bedevaarders die uit Wielsbeke of Oostrozebeke naar de basiliek wandelen. 

ontvangst grote groepen bedevaarders

Op zaterdag 4 mei

  • Omstreeks 12.30u: Groot-Wielsbeke
  • Omstreeks 15u: Deerlijk, Vichte, Anzegem, Beveren-Leie en Heestert
  •  Omstreeks 17u: Oostrozebeke

Op zondag 12 mei

  • Omstreeks 16u: Peizegem

Op zaterdag 18 mei

  • Omstreeks 7.30u: Wakken-Dentergem
  • Omstreeks 17u: Gits-Lichtervelde

HET PINKSTERWEEKEND! 

Tijdens het Pinksterweekend van 18 tot 20 mei viert Halle feest! Het is 150 jaar geleden dat de Zwarte Madonna, het iconische Mariabeeld in de basiliek van Halle, werd gekroond in opdracht van paus Pius IX. Een grote eer voor onze stad, want slechts 14 Mariabeelden in België en amper 3 in Nederland kregen zo'n kostbare kroon op het hoofd. We vieren dit unieke jubileum het hele jaar door in Halle, maar het hoogtepunt is tijdens het pinksterweekend.
Proef van de gezelligheid in de stad met enkele kermisattracties op het Possozplein en op zondagavond om half 8 gratis optredens van De Romeo’s en dweilorkest Decibells op de Grote Markt.

Maar er valt nog meer te beleven!

DE BASILIEK IN BLOEMEN

Tijdens het pinksterweekend neemt bloemenkunstenaar Herman Van Dionant het interieur van de basiliek onder handen. Van Dionant krijgt carte blanche om de kerk met duizenden bloemen te versieren. Kom genieten van de bloemenpracht, de heerlijke geuren en kleuren. Gratis toegang tijdens de openingsuren van de basiliek, van 8 tot 17u30.   

Herman vertelt: “Pinksteren wordt dit jaar voor ons als Halse bloemisten een speciale feestdag. We verzorgen met ons team de bloemendecoratie in de basiliek. Na de drukte van Moederdag voIgt meteen de focus op deze mooie opdracht. De winkel gaat immers een weekje dicht.

De versiering wordt een combinatie van natuurlijk materiaal zoals fluitekruid, spirea en klassieke goed houdbare bloemen zoals lelies en orchideeën. De stijl wordt eveneens een mooi huwelijk tussen klassiek en eigentijds. De opdracht is veeleisender dan een gewone versiering, niet alleen door de grote hoeveelheid bloemen die we gebruiken, maar ook door de houdbaarheid. De laatste jaren zijn warme lentedagen een normaal gegeven geworden. Dat vraagt om een nauwkeurigere selectie van materialen. Om het geheel zo licht mogelijk te maken zal de dominante kleur wit zijn met kleine accenten van geel en misschien wat blauw.”

 DE KRONINGSPROCESSIE! 

Op zondag 19 mei beleven we ook de lang verwachte comeback van de Halse Mariaprocessie. 
Het is intussen zes jaar geleden dat honderden figuranten de boeiende geschiedenis van Halle en zijn fascinerende zwarte Madonna in een levendige stoet door de straten lieten trekken. Met wagens, paarden, dansgroepen en chique kostuums. Koningin Mathilde was in 2018 erg onder de indruk van het spektakel. Bijna was dit unieke erfgoed verdwenen, maar een vernieuwd team is opgestaan om op Pinksterzondag 19 mei nog een keer uit te pakken! 
De 150ste verjaardag van de pauselijke kroning van Onze-Lieve-Vrouw van Halle is een mooie gelegenheid om de processie nieuw leven in te blazen. We keren terug naar het jaar 1874 en tonen de Kroningsprocessie van toen. Die was korter, maar zeker de moeite. Het geeft het vernieuwde team van de Mariaprocessie de kans om zich in te werken en niet meteen te veel hooi op de vork te nemen. 
Verwacht je aan een historische stoet met onder meer de belegering van Halle in de 15de eeuw, waarbij volgens de legende Onze-Lieve-Vrouw van Halle kanonballen in haar schoot opving. En vergaap je  aan een rijkgevulde stoet Bourgondiërs en Habsburgers te paard. Zelfs de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia duikt op in deze processie. 

INDRUKWEKKENDE FINALE 
De finale van de processie is het tafereel van de pauselijke kroning van OLV-Halle in 1874, begeleid door twee regimenten van Zouaven die OLV-Halle met de nodige salvo’s eer zullen betonen. 
We hebben het hier over het tweede regiment van Zouaven uit Walcourt, een middeleeuws stadje in de provincie Namen waar ze ook een zwarte Lieve Vrouw vereren. Het Mariabeeld staat in de basiliek van Notre Dame de Walcourt. Ook in de Kroningsprocessie van 1874 waren Zouaven present, daarom keren ze in 2024 terug naar Halle. 
De zouaven waren vrijwilligers die tussen 1861 en 1870 de pauselijke staat (voorloper van Vaticaanstad) verdedigden.  De zouaven waren herkenbaar aan hun uniform met pofbroek. 
Ook uit het Waalse Morialmé (deelgemeente van Florennes) verwachten we een grote groep Zouaven de la Compagnie Royale “Les Patriotes”

TRAJECT EN VERLOOP 

De stoet vertrekt om 3 uur ‘s middags op het Possozpein. Vandaar gaat het naar de Grote Markt, Melkstraat, Maandagmarkt, Basiliekstraat, Arkenvest, Theunckensstraat, Oudstrijdersplein (stop voor Mariahulde), Minderbroederstraat, Volpestraat, Beestenmarkt, Melkstraat, Grote Markt, Possozplein, Vondel (ontbinding).

16u00 Aankomst Kroningsprocessie op het Oudstrijdersplein met een feestelijke Mariahulde ‘125 jaar kroning’.  Er zijn o.a. optredens van vendelzwaaigroep de Ijsezwaaiers uit Overijse en livemuziek door muzikanten van de Kunstacademie in Halle. Leerlingen vertellen ook op een creatieve manier de legende van onze zwarte Lieve Vrouw van Halle en de kanonballen. 

17u00 Einde Mariahulde en vertrek van de Kroningsprocessie naar de basiliek. Onze-Lieve-Vrouw van Halle verlaat het Oudstrijdersplein met een  eresalvo door de zouaven van Walcourt en de pauselijke zouaven van Morialmé. 

18u00 Intrede van Onze-Lieve-Vrouw van Halle in Haar basiliek onder begeleiding van de Sint-Martinusfanfare en de Harmonie Sint-Cecilia voorafgegaan door een tweede eresalvo van de zouaven van Walcourt en de pauselijke zouaven van Morialmé.

MEDEWERKERS EN FIGURANTEN WELKOM!

De Hallenaren dragen hun Mariaprocessie dan toch in het hart! De voorbije weken hebben heel wat nieuwe -en ook opvallend veel jonge- mensen van zich laten horen om te figureren in ons historisch spektakel. Sommigen doen dat in groep. Zoals enkele collega’s van museum Den Ast, leerkrachten van het Heilig-Hart & College, jongeren van scouts en chiro, toneelverenigingen Volharding en De Noordstar of The Belgian Shield Wall Clan, een groep vrienden gepassioneerd door de Vikingcultuur en de Middeleeuwen en vele anderen. Goed voor zo’n 500 figuranten. Dat belooft voor de toekomst! Interesse? Mail naar figuratie@mariaprocessie.be

Toch kan ons vernieuwd organisatieteam zeker nog versterking gebruiken. Wil je graag meehelpen, aarzel niet. Spreek ons gerust aan, stuur een mail naar info@mariaprocessie.beof check www.mariaprocessie.be  Volg ons ook op www.facebook.com/MariaprocessieHalleen Instagram.

TEKENWEDSTRIJD VOOR KINDEREN : GEEF MARIA EEN NIEUWE KROON! 

Voor de 150ste verjaardag van de kroning van Mariabeeld in de basiliek lanceerde de erfgoedorganisatie Zender samen met museum Den Ast en Visit Halle een originele tekenwedstrijd. Kinderen tot 14 jaar mochten een nieuwe kroon tekenen voor Maria. Het werd een groot succes!  Een jury van ambachtslui haalde er intussen hun favoriete ontwerpen uit. Daarmee gingen ze aan de slag in het materiaal van hun keuze. 

Dit resulteerde in 4 kronen die elk uit een ander materiaal werden gemaakt namelijk lego, textiel, hout en bloemen.  Vanaf Pinksteren zullen de ontwerpen van de winnende kronen 2 weken tentoongesteld worden in de Mariakapel, de voorloper van de huidige Sint-Martinusbasiliek. Er zal ook een ‘Wall of Fame’ worden opgericht met de kronen die het nét niet hebben gehaald maar zeker ook het tonen waard zijn!

De winnaars zijn Marlies, Ilyas, Maya en Emma. Hun kronen worden gerealiseerd door Textielt, Kamperfoulie, Dirk Denoyelle en Coupuur.

EN DAN... OP 1 JUNI! HALLE MIDDELEEUWS

Op zaterdag 1 juni kan je je laten onderdompelen in de authentieke sfeer van het Middeleeuwse Halle. In het Mariahof langs de Dekenstraat in het centrum van Halle wordt een Middeleeuws tentenkamp opgebouwd. Wil je weten hoe een harnas wordt gemaakt? Kijk hoe de smid met vuur aan de slag gaat. Ontdek wat je met kruiden allemaal kan doen. Of beleef een demonstratie zwaardvechten of Middeleeuwse dans. Gratis van 14 tot 18 uur in het Mariahof met het Middeleeuws Collectief.

Het duo ULTREYA zorgt voor Middeleeuwse muziek op traditionele -soms vergeten- muziekinstrumenten.  

Voor straattheater moet je op zaterdag 1 juni op het Cardijnplein zijn, achter de basiliek. Toneelkring De Noordstar brengt straattheater zoals in de Middeleeuwen, met het fascinerende verhaal van Mariken van Nieumeghen. Het wordt een versie in het sappige Brusselse dialect, maar gesitueerd in Halle, zodat het Marieke van de Malla wordt. Opvoeringen gratis om 14u, 15u30 en 17u.  Kinderen kunnen zich amuseren in de Sprookjeshoek. Ze kunnen luisteren naar een spannende sprookjesvertelling en interactief meespelen in het verhaal! Om 14u45 en 16u15.  

 

 

 

Ook in het najaar zijn er nog activiteiten gepland tijdens de Halse kroningsfeesten, maar daarover later meer!!

 

 

 

   

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief