HALLE - Zuidwestbrabants Museum koopt schilderij van burgemeester Dekempeneer (SINT-PIETERS-LEEUW)

C21

HALLE - Zuidwestbrabants Museum koopt schilderij van burgemeester Dekempeneer (SINT-PIETERS-LEEUW)

Editiepajot_halle_dekempeneer_gr_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_dekempeneer_kl_foto_merckx
Foto's Felix Merckx

Het Zuidwestbrabants Museum in Halle is in het bezit gekomen van een olieverfschilderij met de beeltenis van Jean Dekempeneer, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw van 1965 topt 1994. Het is van de hand van een zekere Vander Beken.

Het was Ignaas Lindemans die het schilderij toevallig ontdekte op ebay. Het was in het bezit van iemand uit Turnhout die het schilderij verkocht.
 
Ignaas Lindemans: “Om zeker te zijn dat het wel om Jean Dekempeneer ging ben ik verder gaan zoeken op google en trof er een oude foto van voetbalploeg S.K. Zuun aan waarop Jean Dekempeneer stond als afgevaardigde van de ploeg. Toen was ik zeker dat het wel om de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw gaat. Het schilderij zelf was spotgoedkoop, we kunnen zelf zeggen dat het kader waarin het schilderij staat meer waard is dan wat wij betaald hebben aan het schilderij”.
 
Nadat het schilderij eerst ook voorgesteld werd aan de gemeente Sint-Pieters-Leeuw was het juist op de vervaldag dat Ignaas Lindemans het schilderij kon kopen.
 
Voor Peter François van het Zuidwestbrabants museum is het goed dat er niet alleen aandacht gaat naar Halle maar ook naar andere gemeenten uit het werkgebied.
“Het schilderij toont niet alleen de figuur van Dekempeneer, maar ook andere elementen van de gemeente”, zegt Peter François.
 
GEWONE JONGEN
Tijdens de voorstelling van het schilderij in het museum werd de figuur van Dekempeneer belicht door Gilbert Piqué.
 
Jean Dekempeneer is nog in leven en is nu 90 jaar. Hij was burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw van 1965 tot 1994 en was zeer geliefd in zijn gemeente. Tijdens drie opeenvolgende verkiezingen behaalde hij er de volstrekte meerderheid op een CVP-lijst. Hij was actief in het verenigingsleven en Gilbert Piqué bestempelde hem als een vriendelijke, gemoedelijke en gewone jongen.
 
Gilbert Piqué: “Bij de verkiezingen in 1970 gaven 35% van de Leeuwenaren hun stem aan hem. In 1982 behaalde hij 4.198 voorkeurstemmen wat een absoluut record was”.
 
Dekempeneer kwam nooit op voor federale verkiezingen. Frappant was wel dat in 1994 na het verdwijnen van Dekempeneer de Franstalige hun aantal zetels verdubbelde.
 
“Dat is het beste bewijs dat ook veel Franstaligen voor Dekempeneer stemden”, besloot Gilbert Picqué zijn betoog.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief