PAJOTTENLAND - Politioneel cameraschild voor meer veiligheid sluit zich meer en meer

C21

PAJOTTENLAND - Politioneel cameraschild voor meer veiligheid sluit zich meer en meer

Camera_s_zone_pajottenland_2
PAJOTTENLAND - Politioneel cameraschild voor meer veiligheid sluit zich meer en meer - © Deschuyffeleer
 
Cameraschild_pajottenland_april_2021___1_
PAJOTTENLAND - Politioneel cameraschild voor meer veiligheid sluit zich meer en meer - Burgemeester Dirk Willem, functioneel systeembeheerder Johnny Van Holle en commissaris Glenn Deherder - © Deschuyffeleer
 
Cameraschild_pajottenland_april_2021___2_
PAJOTTENLAND - Politioneel cameraschild voor meer veiligheid sluit zich meer en meer - © Deschuyffeleer
 
Cameraschild_pajottenland_april_2021___3_
PAJOTTENLAND - Politioneel cameraschild voor meer veiligheid sluit zich meer en meer - © Deschuyffeleer
 
Cameraschild_pajottenland_april_2021___4_
PAJOTTENLAND - Politioneel cameraschild voor meer veiligheid sluit zich meer en meer - © Deschuyffeleer
 
Cameraschild_pajottenland_april_2021___5_
PAJOTTENLAND - Politioneel cameraschild voor meer veiligheid sluit zich meer en meer - Burgemeester kris Poelaert en schepen Carina Ricour - © Deschuyffeleer
 
Cameraschild_pajottenland_april_2021___6_
PAJOTTENLAND - Politioneel cameraschild voor meer veiligheid sluit zich meer en meer - © Deschuyffeleer
 

Enkele dagen geleden werden bij het uitrollen van fase 5 van het camerabeleidsplan van de politie Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen) vier nieuwe ANPR-camera’s voor automatische nummerplaatherkenning  op gewestwegen in de zuidwestelijke uithoek van de politiezone in gebruik genomen. Naast de camera’s in de Geraardsbergsestraat in Galmaarden, in de buurt van de  Patriot op de grens van Herne met Edingen en in de Beverstraat in Viane op de grens van Geraardsbergen met Bever is nu ook de langverwachte camera op Commijn ter hoogte van het kruispunt met Romont en op de grens met Silly operationeel. Door die ontplooiing komt het camerabeleidsplan in de politiezone almaar dichter in de buurt van de voorgenomen efficiënte afscherming van haar grondgebied met het oog op het verhogen van de veiligheid van de inwoners.

Langverwacht in Commijn 

In het verleden  was ook Bever geregeld het decor van diefstallen door rondtrekkende dadergroepen. De nabijheid van de uitrit Bassilly op de autosnelweg A8 is daar zeker niet vreemd aan. Een autosnelweg reikt de dieven immers vlot bereikbare invals- en vluchtwegen aan en daar wisten vooral bewoners van woonwagenkampen net over de grens in Frankrijk handig gebruik van te maken. Haast twee jaar terug besliste de bestuursploeg van burgemeester Dirk Willem dan ook in overleg met de politie een tweeledige ANPR-camera te laten plaatsen bij het in- en uitrijden van de gemeente in Commijn op de gewestweg N263 ter hoogte van het kruispunt met Romont. Voor het gemeentebestuur bracht dit een kost mee van uiteindelijk iets meer van 50.000 €.

Met Geraardsbergen dan weer werd overeengekomen dat op dezelfde gewestweg op de grens met Viane in de Beverstraat eveneens een ANPR-camera zou geplaatst worden. “Die camera’s bieden de politie alleszins meer mogelijkheden om allerlei feiten te onderzoeken en zo de ophelderingsgraad op te krikken”, zegt een tevreden burgemeester. “Bovendien verhogen de camera’s ook het veiligheidsgevoel bij onze inwoners. Zowel hun als onze verwachtingen lopen nu dan ook hoog op. Toch biedt het systeem geen absolute zekerheid dat onze gemeente niet meer zal getroffen worden door diefstallen. De dievenbendes tonen zich immers steeds bijzonder vindingrijk in hun actiemiddelen”.

Omdat met ANPR-camera’s in combinatie ook trajectcontroles op snelheid kunnen uitgebouwd worden was er vanuit de inwoners ook veel vraag om een dergelijk systeem eveneens op te zetten in Bever. Maar daaromtrent is burgemeester Dirk Willem realistisch ingesteld: “Op het traject op de gewestwegen komen veel zijstraten uit. Hierdoor zouden vele bestuurders aan de controle kunnen ontsnappen. Het was dan ook de vraag of een meerinvestering van 70.000 € wel te verantwoorden viel”.

Mettertijd trajectcontrole op de N495

In Herne dan weer koos de bestuursploeg met schepen voor mobiliteit Carina Ricour ervoor de camera in de buurt van de Patriot mettertijd toch ook te kunnen inschakelen voor trajectcontrole. Burgemeester Kris Poelaert: “Het is dan ook de bedoeling om binnenkort trajectcontrole in te voeren op de Geraardsbergsesteenweg (N495) tussen de camera in de buurt van de Patriot (N255) en een nog te plaatsen camera op het grondgebied van Viane. Dat blijkt echt wel een must om reden er op die steenweg eerder al relatief veel zware snelheidsgerelateerde verkeersongevallen gebeurden. Wij voorzien wel nog geen trajectcontrole op de Edingsesteenweg naar het centrum toe daar op die steenweg beduidend minder verkeersongevallen in relatie met snelheid gebeuren. Bovendien lopen de jaarlijkse ijkingskosten ook tamelijk hoog op”.

Goed doordacht

Het was logisch dat het camerabeleidsplan van de politie Pajottenland niet zo maar van de ene op de andere dag op poten kon gesteld worden. Zo was er in het domein van het in plaats stellen van een politioneel cameranetwerk in de strijd tegen het terrorisme en de criminaliteit niet enkel veel beweging op de verschillende bestuursniveaus maar ook diende enig geduld opgebracht om de politiezone mee te kunnen laten genieten van gunstige aankoopprocedures van camera’s en hun toebehoren en van een daadwerkelijke efficiënte integratie en ondersteuning op gebied van software en exploitatie. Het was in die omstandigheden dan ook door toedoen van gewezen korpschef Marc Hellinckx dat in 2018 het camerabeleidsplan voor de politiezone groen licht kreeg van de politieraad. En om ook de politie in het Pajottenland in staat te stellen het geheel van camera’s in de politiezone in de beste omstandigheden te kunnen monitoren diende ook nog eens een financiële inspanning geleverd voor het in plaats stellen van een video management systeem om alle camera’s te kunnen monitoren en exploiteren.

Functioneel systeembeheerder Johnny Van Holle in de schoot van de politie Pajottenland: “Naast de op termijn 17 voorziene ANPR-camera’s voor automatische nummerplaatherkenning met eventueel bijhorende trajectcontroles en andere controlemogelijkheden benut de politie ook nog de roodlicht- en snelheidscamera’s her en der in de zone, de bewakingscamera’s op de Markt in Lennik en mobiele camera’s in de strijd tegen sluikstorten. Trajectcontrole is momenteel operationeel op 6 sites: in Lennik op de Ninoofsesteenweg (N8), de Jozef Vandenbosschestraat (N282), de Brusselstraat (N282) en de Schapenstraat, in Herne op de steenweg Asse in Kokejane (N285) en in de Gooikse deelgemeente Oetingen op de as Kerkstraat/Lenniksestraat”.

Meerdere mogelijkheden

“De ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) kenden de jongste jaren een geweldige opgang”, zegt commissaris Glenn Deherder. “Zij bieden de politie immers een welgekomen hulp bij gerechtelijke en aanverwante onderzoeken. Ook kunnen met de camera’s trajectcontroles worden opgezet evenals andere toepassingen zoals controle op het negeren van uitgezonderd plaatselijk verkeer en controle op het respect van zwaar vervoer voor bepaalde beperkingen op wegen. Door de binding van de ANPR-databank met andere databanken laat het systeem ook toe verkeersinbreuken vast te stellen zoals het rijden zonder geldige verzekering en het vervallen zijn van de technische schouwing”.

Na de terroristische aanslagen in de luchthaven in Zaventem en in de Brusselse metro besloot Jan Jambon, de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, een cameraschild uit te spreiden over gans het land waarop later ook plaatselijke initiatieven zich zouden kunnen enten. Dit is ook het geval voor de ANPR-camera’s in de politiezone Pajottenland.   

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief