AFFLIGEM / BEERSEL / VARIA - Laureaten Vlaams-Brabant voor Vlaanderen Lekker Land bekend

C21

AFFLIGEM / BEERSEL / VARIA - Laureaten Vlaams-Brabant voor Vlaanderen Lekker Land bekend

Editiepajot_oud-heverlee_prov
De vertegenwoordiging van Affligem met nadruk op Hop. - Foto's Roger Mortelmans
 
Editiepajot_oud-heverlee_prov
Vertegenwoordigers van Beersel met gueuze, lambik en kriekbieren. - Foto's Roger Mortelmans
 
Editiepajot_oud-heverlee_prov
Vertegenwoordiging van Diest de bierstad. - Foto's Roger Mortelmans
 
Editiepajot_oud-heverlee_prov
Hoegaarden met natuurlijk het witbier. - Foto's Roger Mortelmans
 
Editiepajot_oud-heverlee_prov
Leuven de Kennisstad en de Château Meerdael. - Foto's Roger Mortelmans
 
Editiepajot_oud-heverlee_prov
Vlnr : De Schepenen voor Toerisme kwamen die ambassadeurstrofee in ontvangst kwamen nemen - Marleen Lefevre (Hoegaarden), Marc Florquin (Diest), Monique Swinnen gedeputeerde, Dirk Vansina (Leuven), Hugo Casaer (Beersel) en Wiske Bosteels (Affligem). - Foto's Roger Mortelmans
 

Vlaams-Brabant heeft op culinair vlak heel wat te bieden, maar deze culinaire troeven zijn vaak weinig gekend buiten de eigen streek. Daarom lanceerde de vzw Tafelen in Vlaanderen in samenwerking met de provinciale toeristische organisaties, waaronder Toerisme Vlaams-Brabant, de federatie Ho.Re.Ca Vlaanderen, de campagne “Word Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land”. De actie wordt mee ondersteund door minister voor toerisme Geert Bourgeois, Toerisme Vlaanderen, de Academie voor Streekgebonden Gastronomie en VLAM-streekproduct.be.

“Samen gingen wij op zoek naar Vlaams-Brabantse steden en gemeenten, die hun authentieke gerechten en culinaire geheimen op toeristisch vlak uitspelen”, zegt gedeputeerde voor toerisme Monique Swinnen. “Met deze campagne willen we in de eerste plaats lokale toeristische organisaties stimuleren om in samenwerking met de plaatselijke horeca de rijke eet- en tafelcultuur van hun gemeente op de toeristische kaart te zetten.”
 
De vijf laureaten van Vlaams-Brabant werden voorgesteld:
 
Affligem dompelt haar bezoekers onder in haar hopverleden met een hoppewandeling, een bezoek aan de abdij, een degustatie van het Affligembier en een hopmenu in één van de deelnemende restaurants. In het voorjaar kan men hier proeven van de streekdelicatesse, de hoppescheuten.
 
Beersel wil de bezoeker inwijden in de geheimen van de geuze, lambik- en kriekbieren. Via een uniek arrangement kan men proeven van de ambachtelijke bieren tijdens een bezoek aan een authentieke brouwerij en genieten van de historische rijkdom, natuur- en streekgastronomie.
 
Diest biedt de bezoeker een gevarieerd aanbod van culinaire rondleidingen aan die de gemeente als Bourgondische stad steeds op een andere wijze in de kijker zet. Men kan er proeven van Diestse specialiteiten of er zelf mee aan de slag gaan.
 
Hoegaarden telt twaalf verschillende bieren. Een wandeling door de gemeente laat de bezoeker proeven, ontdekken en genieten van dit rijke brouwersverleden. Men kan ook kennismaken met de natuur en het cultuurhistorisch patrimonium van Hoegaarden en er een dagje op uit trekken voor een culinair toeristisch wandelpicknick.
 
Leuven profileert zich als kennisstad en daagt de horeca uit om via de foodpairing methode aan de slag te gaan met Chardonnay Meerdael, de Leuvense bananenlikeur Musa Lova en de Leffe Blond. De beste recepten worden gebundeld in een receptenboekje dat bezoekers op een ontdekkingstocht door Leuven leidt langs de favoriete plekjes van de Leuvense koks. Onderweg kan geproefd worden van de nieuwe streekcreaties.
 
Deze vijf laureaten krijgen tijd tot 1 september 2010 om hun projecten en ideeën waar te maken en de nationale jury, maar ook het publiek ervan te overtuigen dat ze de lekkerste zijn. De professionele jury met vertegenwoordigers van het ministerie van Toerisme, Toerisme Vlaanderen, VLAM, de Academie voor Streekgebonden Gastronomie, de toeristische sector en de horecasector kiest één Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land per provincie. De stem van het publiek telt voor een kwart van de stemmen in de definitieve beoordeling.
 
Op www.vlaanderenlekkerland.be/ambassadeur  kan men kennis maken met de laureaten en een stem uitbrengen.
 
Op 16 september wordt de uitslag bekend gemaakt. De laureaten die hun streekproduct het best in de kijker plaatsen maken ook kans op de Streekvork-trofee die uitgereikt wordt door het Steunpunt Streekproducenten van VLAM.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2010
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 29 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief