PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - Bibtrolies moeten de kinderen naar de bibliotheek lokken

C21

PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - Bibtrolies moeten de kinderen naar de bibliotheek lokken

Editiepajot_halle_bib_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bib_2_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 

De bibliotheken van Regio Pajottenland en Zennevallei stelden een opmerkelijk project voor. Om het leesplezier bij jonge kinderen aan te scherpen worden vrolijke trollenfiguurtjes geïntroduceerd. Elke trol heeft zo zijn karakter en zijn eigenaardigheden, maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn dol op boeken. De Bibtrollies ontstonden naar analogie met de Boekentrolleys. Boekentrolleys circuleren al twee jaar tussen de bibliotheken en de scholen. Het zijn themapakketten met actuele boeken die in de klas kunnen gebruikt worden. Volgende bibliotheken werken mede: Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

Met de boekentrolleys hebben ze al een belangrijk doel bereikt: Boeken komen terecht bij kinderen. Een logische volgende stap was om te zorgen voor een tweerichtingsverkeer: kinderen komen bij boeken, kinderen de weg wijzen naar de bibliotheek waar nog veel meer boeken te ontdekken zijn.
Met de steun van de Provincie en de Regio Pajottenland Zennevallei werd het project van de bibtrollies – naar analogie van de boekentrolley – uitgewerkt. Het basisidee was de verzamelkoorts van kinderen aan te wakkeren met speelkaarten. Kinderen worden beloond voor hun bezoek aan de bibliotheek. Hoe meer ze naar de bib komen, hoe sneller hun verzameling volledig kan zijn. Reclamebureau Pupil trok met dit gegeven aan de slag en ontwierp 29 grappige trollenfiguurtjes. Elke trol heeft een eigen karakter en zo zijn eigenaardigheden. uit de boeken. Trollies verzamelen gebeurt klassikaal en/of individueel.
Elke deelnemende klas, toepasselijk omgedoopt tot bibtrolliesklas, krijgt een grote verzamelposter. Wie een boekentrolley uitleent, vindt vanaf 1 oktober twee pakketjes met elk drie kaartjes in het pakket. Zo kan de klasposter langzaam worden aangevuld. Ruilen met andere klassen maakt het nog spannender. Daarnaast kunnen enthousiaste kinderen ook individueel kaartjes verzamelen. Bij elk bibliotheekbezoek krijgen ze een pakketje met drie kaartjes. Die kunnen ze gebruiken om de affiche in de klas volledig te krijgen, of ze kunnen hun eigen verzameling opstarten. De kaartjes lenen zich tot een spel, waarbij het de bedoeling is om met de sterke karaktereigenschappen van je figuurtje andere trollen de loef af te steken.
Van 1 oktober tot 17 maart (einde jeugdboekenweek) strijken de leeslustige trolletjes neer in alle bibliotheken van de Regio Pajottenland en Zennevallei. Je vindt ze overal, in de klas, in de bibliotheek en online. De bibtrollies hebben zich immers ook op het web gestort. Daar vind je niet alleen de voltallige familie, maar verrast elke trol je ook op een leuke boekentip.
Graven naar vroeger
Terzelfdertijd werd ook de nieuwe boelentrolley “Graven naar vroeger” voorgesteld. De boeken in deze trolley heeft tot doel leerlingen laten  kennismaken met de verschillende aspecten van geschiedenis en erfgoed. De boeken handelen over een bezoek aan het museum, het verzamelen van oude voorwerpen en archeologie. Ook de verhalen van oma en opa en familiestambomen komen aan bod. Een aantal boeken spelen in op het tijdsbesef van de kinderen. De boeken handelen over de geschiedenis; de evolutie, ridders en kastelen, tijdsreizen, de Egyptenaren en de oertijd. Zowel prentenboeken, voorleesboeken als eenvoudige leesboeken maken deel uit van het pakket.
De boeken zijn bestemd voor de kleuterklassen en de eerste graad lager onderwijs.
De boekentrolley 'Graven naar vroeger' kan in de bibliotheken van de volgende gemeenten ontleend worden: Affligem, Dilbeek, Ternat, Liedekerke, Gooik, Sint-Pieters- Leeuw, Roosdaal, Lennik, Pepingen, Herne, Galmaarden, Sint-Genesius-Rode, Halle en Beersel. De ontlening is volledig gratis, de boekentrolley wordt na reservatie door de bibliotheek in de scholen van dezelfde gemeente geleverd en opgehaald.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 sep 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024

archief