25 jaar Streekproducten Vlaams Brabant

C21

25 jaar Streekproducten Vlaams Brabant

Scherm__afbeelding_2024-02-01_om_16
 
Scherm__afbeelding_2024-02-01_om_15
 

Dit jaar zet de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant zich reeds 25 jaar in om van onze regio een Straffe Streek op culinair vlak te maken. ​ 270 aanwezigen vierden deze mijlpaal op woensdag 31 januari. Ondertussen telt de organisatie 321 leden die zich inzetten om de streek- en hoeveproducten te bevorderen en te vermarkten.

Streekproducenten Vlaams-Brabant vzw is een coördinatie-, overleg- en actieplatform van, voor en door Vlaams-Brabantse streek- en hoeveproducenten, verkooppunten, horeca-uitbaters, logies, beleving-aanbieders, Straffe Streek Gemeenten en andere partners.
Ze werd in 1999 als een Stichting opgericht. In 2004 werd de organisatie omgevormd tot een vzw onder de vleugels van de provincie Vlaams-Brabant.
​Doelstelling is de Vlaams-Brabantse hoeve- en streekproducten promoten, bevorderen, professionaliseren en vermarkten.
 
De groei van het aantal leden sinds 2007.
Momenteel telt de organisatie 321 leden waaronder 217 streek- en hoeveproducenten. ​
​Het aantal verkooppunten, streekwinkels en -hoekjes, van streekproducten bedraagt momenteel 66. Streekhoekjes zijn geïntegreerd in bestaande winkels, zoals buurtwinkels, bakkers, slagers, kaaswinkels, delicatessenzaken en drankencentrales, 28 horecazaken en bij 6 toeristische diensten. ​
De 54 Vlaams-Brabantse Straffe Streek Gemeenten
"Straffe Streek organiseert ook promotieacties om de culinaire schatkamer op de kaart te zetten. Zo vindt er 2 keer per jaar een Markt van de Smaak plaats. Met Muziek op de Boerderij kan de deelnemer genieten van muziek in een straf kader waar korte keten en streekproducten centraal staan", zegt voorzitter Paul Vleminckx, tevens zaakvoerder van Chardonnay Meerdael.
 
Streekproducten zijn kwaliteitsvol en duurzaam
“Streekproducten hebben alleen maar voordelen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor streekproducten en landbouw. “Men steunt de lokale economie en dat komt de hele regio ten goede. Lokale streekspecialiteiten zijn kwaliteitsproducten, duurzaam en ambachtelijk gemaakt en met beperkte voedselkilometers. En vooral, hoeve- en streekproducten zijn erg lekker en er is keuze genoeg”.
 
Herman Vangramberen (erevoorzitter), Paul Vleminckx (voorzitter), Tom Dehaene (gedeputeerde en ondervoorzitter) en Luk Collet (secretaris) van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw ontvingen een houten snijplank waarmee ze aan de slag kunnen met streekproducten.
Herman Vangramberen (erevoorzitter), Paul Vleminckx (voorzitter), Tom Dehaene (gedeputeerde en ondervoorzitter) en Luk Collet (secretaris) van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw ontvingen een houten snijplank waarmee ze aan de slag kunnen met streekproducten.
Herman Vangramberen van Beenhouwerij Vangramberen uit Boutersem, eerste voorzitter van de vzw, verwoordde 20-jaar geleden de noodzaak van streekproducten als volgt:
 
“En toen kwam de, wat ik noem, industrialisering van onze Bourgondische cultuur. Plots was wat we zelf kweekten, teelden, kookten of brouwden niet meer 'in'. Groot-schaligheid en industrialisering werden de standaard. Alles moest snel, machinaal, overal en altijd verkrijgbaar, met altijd dezelfde smaak. Een bepaald product moest plotseling verkrijgbaar zijn in de hele regio, het gewest, het land, het buitenland. Het spreekt voor zich dat deze industrialisering haaks staat op het concept van ambachtelijke streekproducten. Ambachtelijk vakmanschap is immers niet te verzoenen met grootschaligheid. Grootschaligheid betekent immers dat er smaakvervlakking optreedt, en dat iedereen eenheidsworst eet. Enkelen zetten echter koppig door en bleven trouw aan hun ambachtelijke productiemethode, kleinschalig en fijn. Zij maakten verder wat toen “streekproducten” ging heten. Zij bleven hun droom koesteren om ooit aan ons Bourgondiërs terug een volwaardig alternatief te bieden voor de eenheidsworst. Deze dromers hebben contact met mekaar gevonden, hebben een vriendenkring uitgebouwd, mekaar met raad en daad bijstaan.”
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 feb 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024

archief