BEVER / REGIO - Peuterpuberteit in de schijnwerper

C21

BEVER / REGIO - Peuterpuberteit in de schijnwerper

Kleuterpuberteit_bever_27_april_2011__12_
Peuterpuberteit - vlnr Ellen Ruys (Arch'educ) Werner Godfroid (Arch'educ) Nele Reyckaert (Huis van het Kind) Guy Deneyer (GBS Ak'cent) Wouter De Pooter (Gezinsbond) Kirsten De Saeger (Huis van het Kind) Natasja Lories (Opvoedingspunt) - Foto's © Deschuyffeleer
 
Peuterpuberteit_collage_-_deschuyffeleer
Greet Vossaert - © Deschuyffeleer
 
Fotocollage_-___deschuyffeleer
Fotocollage © Deschuyffeleer
 
Dsc00396
© Deschuyffeleer
 
Kleuterpuberteit_bever_27_april_2011__5_
© Deschuyffeleer
 

Het pas opgericht Overleg Opvoedingsondersteuning Pajottenland organiseert in de loop van het jaar informatieavonden over opvoeding. Zo worden verschillende onderwerpen aangesneden.  In de lokalen van de gemeentelijke basisschool Ak’cent was dit het geval met peuterpuberteit. Gastspreker was verpleegkundige Greet Vossaert.

Het Overlegplatform  Opvoedingsondersteuning Pajottenland verenigt verschillende organisaties die werken rond opvoeding. De verschillende actoren zijn de gemeenten Bever, Gooik, Lennik, Pepingen en Herne, het OCMW Roosdaal,  Arch’educ, het Centrum voor het Jonge Kind, het Huis van het Kind, CAW Delta,  JAC Delta, het Opvoedingspunt Pajottenland, de Intergemeentelijke Alcohol- en Drugpreventiedienst Pajottenland en het Preventieteam Jongerenwelzijn. Het overlegplatform wordt mede ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant.
Vanaf hun 18 maanden beginnen peuters reeds zelf initiatieven te nemen en zijn reacties van "neen, ik wil niet, ikke doen" eerder regel dan uitzondering. Heel snel ervaart het jong volkje dat het met zijn gedrag heel wat reacties weet uit te lokken. Ze worden nu een persoon met een eigen willetje. Hierbij zijn botsingen met de omgeving onvermijdelijk. Vooral  op het vlak van eten, slapen en zindelijkheid wordt er soms een machtsstrijd uitgevochten. Tijdens de informatieavond werden verschillende  manieren aangereikt om als ouders of opvoeders om te gaan met deze drang naar zelfstandigheid of peuterpuberteit.
Greet Vossaert:  “Een peuter vraagt dan wel van ‘laat mij los’ maar terzelfdertijd geeft hij het signaal van ‘blijf bij mij in de buurt’. Het feit dat zij zelfstandig willen worden is een normale evolutie. Wij moeten onze kinderen loslaten maar dan binnen ons eigen script waarin de regels duidelijk verwoord zijn. Peuters moeten beseffen dat zij niet het middelpunt van de wereld zijn.”  Belangrijk blijkt ook te zijn dat ouders, grootouders en onthaalouders zoveel mogelijk op dezelfde golflengte moeten zitten en daarenboven consequent moeten zijn. “Beter is een goed gedrag in de belangstelling te stellen eerder dan minder goede handelingen permanent te bestraffen. Een pluimpje geven kan wonderen verrichten maar het moet dan wel echt verdiend zijn”, aldus nog Geert Vossaert  die besloot met “Jij staat permanent achter je kleuter zodat hij zich veilig voelt en steeds op u kan terugvallen”.
Om de avond af te ronden werden de genodigden getrakteerd op een drankje aangeboden door het gemeentebestuur.
Via www.Archeduc.be kan ingeschreven worden voor de komende informatieavonden. De eerstkomende activiteit ‘Communiceren met Tieners’  gaat door op 1 juni in het  Jeugdhuis Guuk in Gooik.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief